Dalaskolan Norra satsar friskt framåt

Bromölla • Publicerad 10 maj 2003

Respekt, rörelse och rik fritid är de grundläggande målen för Dalaskolan Norra, som sedan ett par år tillbaka har en hälsofrämjande inriktning på verksamheten.

Kerstin Ek och Agneta Centervall, rektor respektive biträdande rektor, är påtagligt besjälade av alla aktiviteter med inriktning på hälsa, som skolan har på gång.

Kerstin Ek började som ny rektor för skolan efter årsskiftet.

– Jag kände direkt hur varm och positiv atmosfären på skolan är, och blev bemött med leenden och hälsningar på ett sätt som jag inte var van vid, berättar hon.

Och med hull och hår hakade hon på skolans hälsofrämjande arbete.

– Det ska genomsyra hela verksamheten och berör både barn och personal.

Lokala styrelsen med föräldrarepresentanter, elevrådet, skolledningen och personalen strävar alla i samma riktning. Lokala styrelsen har tagit som sin uppgift att skapa kontakt med olika föreningar, för att berika barnens fritid. Och elevrådet har bland annat tagit initiativ till en idrottsdag den 6 juni. Vecka 21 är en lekvecka, då en del av lektionstiden samt raster ska ägnas åt att leka gamla tiders lekar, såsom kull, ta-fatt, kurragömma och olika bollekar. Skolan har också två förskollärare och fritidspedagoger som aktiverar barnen på rasterna. – Det gör att lektionen kan börja på en gång när eleverna kommer in, utan att vi måste reda ut en massa konflikter, som vi fick göra förr, förklarar Agneta Centervall.

Eleverna Frida Johansson och Veronica Mårtensson i klass 5 a bekräftar att det har blivit bättre på skolan än det var förr.

– Det är mycket mindre mobbning, berättar de mellan tuggorna på en apelsin respektive morot. I det hälsofrämjande arbetet ingår nämligen också fruktstunder, då eleverna ska ta en paus och äta medhavd frukt av något slag. Skolan har också ett matråd, som eleverna sitter med i, och ett par gånger per termin får de sätta ihop sin egen önskematsedel. Under den gångna veckan var de femteklassarna som hade komponerat menyn, som bland annat bestod av tacos med tillbehör. För personalens del innebär skolans hälsofrämjande inriktning till exempel att de får ägna 30 minuter av sin arbetstid varje vecka åt fysisk aktivitet.

– Vi vill att även de vuxna ska röra sig, för om de mår bra gör de ett bra jobb med barnen, samtidigt som frisknärvaron ökar, förklarar Kerstin Ek.

Till hösten planerar hon att erbjuda personalen jympapass en gång i veckan under ledning av högstadiets idrottslärare. Och aktiviteterna gäller inte bara lärarna, utan även kökspersonal, lokalvårdare, elevassistenter och de andra personalkategorierna på skolan. I måndags hade skolan en elevfri dag, då personalen bland annat kunde pröva på step-up, vilket var uppskattat.

Peter Maunula

044-23293

peter.maunula@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.