Datakunnighet ger kommunen pengar

Det blev dubbelseger och 75000 respektive 25000 kronor till Sölvesborg och Bromölla när Dataföreningens tävling Kommunmatchen 2002 är avslutad.
Bromölla • Publicerad 7 januari 2003

Kommunmatchen är en tävling som mäter vilken kommun som satsar mest på datautbildning och det så kallade ECDL-körkortet. Den startade 1999 och har kommit till för att landets kommuner ska utmana varandra att höja it-kompetensen.

– Av landets 289 kommuner hamnade vi både på första och andra plats, säger Gunilla Majrud som arbetar på Vuxenutbildningen Bromölla/Sölvesborg.

Hon berättar att Sölvesborgs kommun hamnade överst och att Bromölla kommun belade andra platsen. Något som, enligt henne, tyder på att Vuxenutbildningen satsar på att ge kommuninvånarna bra datautbildning.

– Sedan har vi duktiga kommuninvånare som klarar av att ta datakörkortet och vi har dessutom legat bra till sedan tävlingen startade, säger Gunilla Majrud.

Första och andra platserna ger inte bara ära och ett hedrande omnämnande på Dataföreningens hemsida utan också ganska stora penningsummor.

– Ettan får 75000 kronor medan tvåan tilldelas 25000 kronor. Pengar som kommunerna ska använda till it-utrustning för skola och bibliotek, säger Gunilla Majrud.

Antalet ECDL-innehavare per kommun räknas och kommunen får ett kommunindex. Sölvesborg har under 2002 155 ECDL-innehavare och ett index på 0,94 procent medan motsvarande siffror för Bromölla är 90 ECDL-innehavare och ett index på 0,74 procent.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.