"De e bar å åk" vid Alvikens fritidshem

Igår var det sista lediga dagen med pulkaåkning och snöbollskrig på vinterlovet. Idag börjar skolan och på skolmatsedeln står sprödbakad torsk med potatis och filsås.
Bromölla • Publicerad 7 januari 2003
”De e bar å åk”. Det var nu m ånga år sedan Ingemar Stenmark uttalade de bevingade orden. Men visst håller de än idag.
”De e bar å åk”. Det var nu m ånga år sedan Ingemar Stenmark uttalade de bevingade orden. Men visst håller de än idag.Foto: 
Snowboard backen ner. Ida Dahlberg visar både ett bra sinne för balans och en viss elegans när hon kanar ner för den lilla backen vid Alvikens fritidshem. Bilder: BOSSE NILSSON.
Snowboard backen ner. Ida Dahlberg visar både ett bra sinne för balans och en viss elegans när hon kanar ner för den lilla backen vid Alvikens fritidshem. Bilder: BOSSE NILSSON.Foto: 

Snön kom till sist, även om det satt hårt inne. Men nu är den här och då ska snöbollar kramas, pulkor ska svischa ner för backen och skidorna ska vallas. Tyvärr föll den vita leksaken nästan samtidigt som jullovet går mot sitt slut och en ny skoltermin tar sin början. I Vångabacken är det folktomt under tisdagseftermiddagen medan det är full aktivitet i backen vid fritidshemmen på Alvikenskolan. Barn från fyra fritidshem har samlats vid den lilla backen bakom ett av fritidshemmen. När man är barn kan även en liten backe vara ett äventyr. Alla barnen gör sitt bästa för att slita på den minusgradiga snön och på de grästuvor som skymtar under det vita täcket. Populärast är att stående på snowboardliknande sätt kana ner för den lilla backen. – Det blir mycket utelek nu när snön väl kommit, säger Sofie Sterner som jobbar på ett av det fyra fritidshemmen. Hon berättar att det är färre barn på fritids nu under vinterlovet än vad det normalt är. – Många av barnen har jullov hemma, säger hon. Detta faktum att barnaskaran är mindre på jullovet gör att de fyra fritidshemsavdelningarna på Alvikenskolan slås samman och att personalen samarbetar. Något som i sin tur gör att arbetsstyrkan får möjlighet att ta ut några semesterdagar. – Det blir några dagar för personalen att plocka ut, säger Sofie Sterner. Julen anses som mer eller indre överstökad och nyårsfirande har övergått i 2003. Och idag, onsdagen den 8 januari, börjar barnen skolan igen. Kanske kan man tro att det känns jobbigt för dem att börja lösa matematiska problem och läsa ABC. Men faktum är att flertalet av barnen anser att jullovet har varit tillräckligt långt. – Det ska bli skönt att börja skolan igen, säger Johanna Velin. – Man längtar tillbaka till skolan så här i slutet av lovet, tillägger Emma Rubin. Roger Bing 0456-29 000 roger.bing@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.