GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Din fantasi är min verklighet"

Det ska bara flöda. Jonas Lundh eftersträvar att skapa impulsivt och explosivt. I dag är det vernissage på Bromöllakonstnärens utställning "Nu" på Sölvesborgs konsthall.
Bromölla • Publicerad 7 oktober 2006
Jonas Lundh.
Jonas Lundh.Foto: 
"Jag stämmer mina tankar med en mycket av guld till toner som bara jag kan höra", står det på ett av konstverken som finns med på Jonas Lundhs utställning i Sölvesborgs konsthall. Bilder: Tommy Svensson
"Jag stämmer mina tankar med en mycket av guld till toner som bara jag kan höra", står det på ett av konstverken som finns med på Jonas Lundhs utställning i Sölvesborgs konsthall. Bilder: Tommy SvenssonFoto: 
En installation med fokus på örat.
En installation med fokus på örat.Foto: 
Stora färgrika målningar kommer att möta besökarna av Jonas Lunds utställning. Här finns även en installation och en videofilm kommer att skjutas mot en av de vita väggarna.
Stora färgrika målningar kommer att möta besökarna av Jonas Lunds utställning. Här finns även en installation och en videofilm kommer att skjutas mot en av de vita väggarna.Foto: 

Redan för ett och halvt år sedan fick Jonas Lundh förfrågan från Sölvesborgs konstförening om en separatutställning på Sölvesborgs konsthall. Det blir en speciell visning av verk som aldrig tidigare mött allmänhetens betraktande blickar.

– Utställningen kommer bara att visas här och nu. Jag har gjort den speciellt för Sölvesborgs konsthall och inget av det har visats tidigare, säger Jonas Lundh. Utställningen består mestadels av stora färgrika målningar, en kubistisk installation och video som illustrerar att man kan få det man själv skapar. Jonas Lundh underviker tre saker i sitt skapande. Det ena är övertydlighet och de andra två handlar om att det ska hända i skapandemomentet. Ingen planering och inga efterkonstruktioner.

– Jag planerar inte och efterarbetar inte. Jag brukar ha en vattenspruta i den ena handen och en kartongbit i den andra. Och jag blandar färgerna på duken.

Han talar om ett konstnärskap som bygger på att vara impulsiv och explosiv.

– Det ska inte infinna sig ett ögonblick där det finns tid att tänka efter.

Jonas Lundh är musiker med blockflöjten som första instrument, skolning på violin och nu har han trummorna som huvudinstrument.

Därför är det kanske inte så konstigt att konsten och musiken har ett nära förhållande. Han jobbar alltid till musik och ofta är det fusion, jazz och improvisation. Esbjörn Svensson Trio är en stor inspirationskälla.

Han talar om rytmen. Rytmen som inte bara finns i musiken utan i livet, i hjärtat som slår, och i skapandet.

– När det skapas en förälskelse mellan musik och skapande blir det bra, säger han. Jonas Lundh berättar att han ofta möts med skepsis och påpekande om att han lever i en fantasivärld.

– Jag ifrågasätter det och säger: "Din fantasi är min verklighet". Jag tycker inte att jag lever i en fantasi, det är min kontinuerliga verklighet.

Han berättar att konstnärskapen alltid är påslaget.

Mycket av skapande sker inom honom och ett konstverk påbörjas i tanken långt tidigare än det blir synligt för andra. Jonas Lundh berättar att det är mycket som vill ut.

– Jag är en rastlös människa.

– Jag verkar lugn, men inombords är man stirrig. Jag kopplar aldrig bort det. Man arbetar ständigt i det undermedvetna.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

a Utställningen

Vernissage är lördagen den 7 oktober klockan 13.00.

Öppettider: onsdagar 17.00-19.00, helger 13.00-16.00.

Pågår till och med den 29 oktober.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.