Drömsk teater med studenttema

SÖLVESBORG. Studenten närmar sig och det måste så klart firas med en fest. Tio tjejkompisar drar till en stuga dagen innan den sista skoldagen för att tillsammans ”förbereda” sig för studenten. I fredags eftermiddag gav Furulunds dramaelever den sista föreställningen av komedin ”I sista minuten”. En lyckad sådan som belönades med en stående ovation.
Bromölla • Publicerad 18 maj 2002

Arbetet med uppsättningen började egentligen redan i oktober. Då lades de första byggstenarna i manuset och sedan dess har pjäsen vuxit fram, men enligt en av rollinnehavarna, Lisa Majrud, var det först förra helgen som alla pusselbitarna föll på plats. Sammanräknat ligger det mer än 100 timmar arbete bakom föreställningen. Kristianstadsbladet träffar Lisa Majrud i logen precis innan den sista föreställningen och någon nervositet kan inte skönjas. Hon berättar att det är nio tjejer som skrivit manus och hon medger att det funnits stunder då det rått olika meningar om hur arbetet skulle fortskrida. – Det är med nöd och näppe som det gått och visst har vi blivit lite ovänner ibland, säger hon men tillägger att det löst sig ganska smärtfritt. Micke Norlin, som har regisserat dramat och som är teaterelevernas dramalärare, anser att själva arbetsprocessen är viktig. –  Att skriva kollektivt är bland det svåraste man kan göra inom teatern och man lär sig mycket, säger han. Några minuter innan föreställningen är det samling på scen och likt Madonna och hennes stab inför en konsert bildar aktörerna ring. Skillnaden är att Madonna brukar be till Gud medan Furulunds dramaelever peppar upp varandra med raketen. ”I sista minuten” är en komedi, eller rättare sagt en experimentell komedi där drömmar i form av killar i kalsonger plötsligt uppenbarar sig på scen. Dessutom får musikinslag ofta karaktärisera roller och skeende. Textrader från Depeche Modes ”Just can´t get enough” och Aquas ”Barbiegirl” säger en del om den roll de knyts till. Det förekommer också en hel del dans i föreställningen och det är lätt att imponeras av dessa inslag. Handlingen i pjäsen utspelar sig dagen före studenten. Fest ligger i luften, men också en hel del intriger. Under handlingens gång kommer tidigare osagda sanningar fram och tjejernas vänskap sätts på hårda prov. Det mesta urartar och det vill sig inte bättre än att tjejerna håller på att missa sin egen student. Men de hinner, i sista minuten. nyheter@kristianstadsbladet.se

Av Roger Bing 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.