Annons

Dubbelrum ger högre kvalitet

BROMÖLLA. Alla inom Bromöllas äldreomsorg ska ha rätt till enkelrum. Ändå föreslår socialchef Christel Sundberg att återinföra ett dubbelrum på korttidsboendet på Korsvångsgården. Ironiskt nog kan det höja kvaliteten på avdelningen.
Bromölla • Publicerad 8 januari 2001

Avdelning tolv på Korsvångsgården är till för korttidsboende. Där bor man en kortare period, i genomsnitt tre veckor, för att antingen rehabiliteras eller få en plats inom äldreomsorgen.

Behovet visade sig vara uppdämt när avdelningen togs i bruk för ett år sedan. Under fjolårets tre första kvartal passerade 41 patienter avdelningen. 30 av dem kunde åter komma hem. –Det känns förstås bra, även om vi utan tvekan kunde haft behov av ytterligare sex-åtta platser, säger socialchef Christel Sundberg.

Annons

Problemet är att avdelningen bara består av tio rum och så en stor gemensam yta. Där äts det, dricks kaffe. Viss rehabträning pågår, andra aktiviteter sker i utrymmet och även privata samtal med boende, anhöriga och hemtjänst sker där.

Det tycker inte personalen är bra. Eftersom patienterna hela tiden varierar, är det ständigt ny information som måste bearbetas, nya rutiner och ny oro som ska stillas.

De föreslår därför att ett av patientrummen tas i anspråk, så att patienterna kan få lite enskildhet i samtal, men också så att personalen kan diskutera känsligare saker där och att man har något sätt att dela aktiviteter på. Förslaget, som egentligen är det enda tänkbara, innebär dock ett dilemma.

Antingen skärs verksamheten ned med en plats, eller så tvingas man åter inrätta ett dubbelrum.

–Socialnämnden beslutade 1999 att höja standarden så att alla inom äldreomsorgen har rätt till ett eget rum, berättar Christel Sundberg.

Trots att hon själv inte gillar tanken på att återinföra dubbelrum, förespråkar hon det i detta fallet.

–Det kan försvaras eftersom patienterna bara bor här en kortare period och eftersom kvaliteten på vården ökar väsentligt om verksamheten får tillgång till ett extra rum. På tjänstemannanivå försöker man också hitta lösningar för att utöka antalet platser inom korttidsboendet i kommunen. Behovet ökar, en ny avdelning med upp till åtta rum hade snabbt fyllts.

–Vi har pratat om de mindre rummen på Brogården, men än så länge är det bara lösa idéer. Inget är politiskt förankrat, säger Christel Sundberg.

Socialnämnden fattar beslut i frågan om dubbelrummet på Korsvångsgården på nästa sammanträde.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons