Annons

Dyrgripar värderade av experter i herrgårdsmiljö

Den sista timmen var det tunnsått med besökare till Stockholms auktionsverks gästspel på Valje herrgård i söndags. Men redan en timme innan man öppnade gjorde Inger Johanne Lövenskiold sin första värdering. – Det var en allmogestake från 1700-talets andra hälft värd 12000 -14000 kronor, säger hon.
Bromölla • Publicerad 24 september 2001

Ett hundratal människor från nordöstra Skåne och Blekinge tog tillfället i akt att få en prislapp på sina gamla dyrgripar. – Men det är inte många som vill sälja med en gång. De flesta värderar sakerna på sikt för att sälja när de flyttar eller vid ett arvsskifte, säger Tomas Persson, en av intendenterna, som specialiserat sig på smycken och silver. Bland de finare föremålen som han såg under söndagen var fem Mariebergsfigurer i porslin, till ett värde av 30000 kronor. Folk hade med sig allt från små silverskedar och briljantringar till skrymmande stolar och en gustaviansk soffa. Joakim Boström är med sina 25 år en av de yngsta intendenterna. Han har en akademisk examen i konsthistoria och framför allt ett stort intresse för antikviteter. – Det här är inte bara ett arbete utan också en hobby, berättar han. På min lediga tid går jag på auktioner, visningar och museer. Det är en livsstil. Hemma har han både gammalt och nytt. – Man kan inte bo i ett museum. Det är roligt att blanda. En minut i fyra kommer dagens sista besökare. En dam från Karlskrona har en förgylld spegel i bilen. – Jättetrevlig, jättefin, säger Joakim Boström upphetsat. Vilket stort eklöv upptill. Det ser man inte så ofta. Det kan syfta på namnet på beställaren. Efter noggrant övervägande bestämmer han sig för att det är en gustaviansk lampettspegel från sent 1700-tal. Antagligen har det funnits ytterligare en, som gått till ett annat barn vid en bodelning. – Det blir ofta så, tyvärr, säger Joakim Boström. Värdet ligger runt 15000 kronor. Är damen nöjd? – Helst skulle jag velat veta var den kommer ifrån, men det blev det inget svar på i dag, säger hon. asa.pearce@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons