Elever drömmer om eget

n Ung företagsamhet Sofia Olivares-Mårtensson från Bromölla och Anna Nordkvist från Sösdala drömmer om att starta eget. De har kommit en bit på vägen.
Bromölla • Publicerad 21 februari 2008
Entreprenörer Anna Nordkvist från Sösdala och Sofia Olivares-Mårtensson från Bromölla beskriver sig själva som entreprenörer. De sköter sitt företag i klassrummet i Hässleholm och vid köksbordet i Bromölla. Bild: Emilia Olofsson
Entreprenörer Anna Nordkvist från Sösdala och Sofia Olivares-Mårtensson från Bromölla beskriver sig själva som entreprenörer. De sköter sitt företag i klassrummet i Hässleholm och vid köksbordet i Bromölla. Bild: Emilia OlofssonFoto: 

Till entreprenörsprogrammet på John Bauer-gymnasiet i Hässleholm pendlar Sofia Olivares-Mårtensson och Anna Nordkvist. Framtidsmålet är att driva eget företag.

– Man måste tro på det man vill göra och då händer det. Allt är möjligt, säger Sofia Olivares-Mårtensson. Det började med att de startade ett café på skolan när de gick i årskurs två. De höll öppet på raster och mellan lektionerna. Innan och efter skoltid skötte de företagets praktiska arbete.

– Vi bar kassarna med råvaror på vägen till skolan och bredde smörgåsar innan första lektionen. Det var många detaljer att tänka på, till exempel vilken temperatur det ska vara i diskmaskinen, säger Anna Nordkvist.

I höstas startade de företaget A&S Underkläder UF. De deltar på mässor och marknader där säljer sina produkter.

– Vi är båda intresserade av kläder. Det har gått bra, vi har fått ett positivt bemötande och vi har roligt ihop, säger Sofia Olivares-Mårtensson.

Startkapitalet byggde de upp genom att ta ett lån. I början var de lite oroliga över hur det skulle gå.

– Det är en chansning med eget företagande. Vi tryckte upp visitkort och genomförde en kampanj. Vår omsättning har stigit och vi har kunnat betala tillbaka lånet, säger Anna Nordkvist.

Från lärare, företagare och rådgivare får de stöd och hjälp. Eftersom de driver firman som ett UF-företag råder skattebefrielse men de övar ändå på att skicka skattedeklarationer till Skatteverket. Budget, balansrapporter, bokslut, bokföring och andra delar av bolagets ekonomi ska skötas.

– Det är mycket pappersarbete. Det är mer jobb än man tror, säger Sofia Olivares-Mårtensson. De har ofta olika uppfattningar om hur rörelsen ska skötas. Då måste de kompromissa och de framhåller att det stärker deras vänskap.

– Vi är goda vänner och vi har blivit ännu bättre kompisar under den här tiden, säger Sofia Olivares-Mårtensson.

Med de erfarenheter de har vill de inspirera andra att tänka ut affärsidéer och starta företag.

– Det är viktigt med unga företagare i vårt samhälle och unga behöver förebilder.

– Det är också viktigt att få andra företag att lyssna på oss ungdomar och tro på oss och våra idéer, säger Sofia Olivares-Mårtensson.

De ska delta på lördagens Saker- och Tingmarknad i Kristianstad och under våren kommer de att delta på fler mässor. Innan de tar studenten kommer de att avveckla företaget och i sommar väntar resor och jobb. Inför framtiden har de nya planer.

– Jag ska jobba några år för att skaffa mig erfarenhet och sedan ska jag bli företagare helt klart. Jag vill designa kläder eller smycken. Jag har massor av idéer, säger Anna Nordkvist.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.