En nostalgitripp till 80-talet

Nostalgiska tillbakablickar till 80-talet. Det är temat i Danskompaniets nya föreställning.
Bromölla • Publicerad 11 maj 2007
070510 Genrep för danskompaiets show, Bokelundsskolan, Sölvesborg. Bild: Annica Jönsson
070510 Genrep för danskompaiets show, Bokelundsskolan, Sölvesborg. Bild: Annica JönssonFoto: 
På scenen och i pausnumren kommer dansare från Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad att visa prov på jazzdans, streetfunk och showdans. Bilder: Annica Jönsson
På scenen och i pausnumren kommer dansare från Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad att visa prov på jazzdans, streetfunk och showdans. Bilder: Annica JönssonFoto: 
Musik och kläder från 80-talet ska få publiken att förflytta sig tillbaka i tiden.
Musik och kläder från 80-talet ska få publiken att förflytta sig tillbaka i tiden.Foto: 
Under gårdagens generalrepetition gjordes de sista förberedelserna inför kvällens premiär. Macken med Roy och Roger är ett av inslagen.
Under gårdagens generalrepetition gjordes de sista förberedelserna inför kvällens premiär. Macken med Roy och Roger är ett av inslagen.Foto: 

– Det är pressat och stressigt men vi är lugna över att det blir en bra föreställning, säger Sara Ohlsson, som är ledare på Danskompaniet.

Igår gjordes de sista förberedelserna inför "Back To The 80’s". Dansare från Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad kommer i helgen att delta i föreställningen.

– Vi har varit på gång tidigare att ha det här temat och i år kände vi att det passade oss bra. Det ligger rätt i tiden. Dagens mode är ganska mycket inspirerat av 80-talet, säger Sara Ohlsson. Publiken kommer att påminnas om 80-talet genom kläder, musik, kända personer, händelser och sketcher. Låtar av Carola Häggkvist, Lasse Holm och Tomas Ledin ska få besökarna att flyttas tillbaka i tiden och minnas hockeyfrillor, axelvaddar och tuperade luggar.

Premiären äger rum i Bokelundsskolans aula ikväll klockan 18.30 och det blir även en föreställning imorgon klockan 15.00. Sara Ohlsson berättar att publiktrycket är hårt.

– Det här är någonting många vill se och vi har under lång tid fått frågor om när biljetterna skulle släppas. Fredagsföreställningen är helt slutsåld, vilket är väldigt positivt. Biljetterna till lördagens föreställning håller också på att ta slut. Det brukar bli fullsatt på våra föreställningar, säger hon. Danskompaniet bildades i Sölvesborg 2003 och har 190 medlemmar i åldrarna tre till 60 år som kommer från Sölvesborg, Bromölla och Kristianstad.

Föreningen har dansundervisning under veckans alla dagar. De danser medlemmarna framförallt ägnar sig åt är streetfunk, jazzdans och showdans.

Den yngsta gruppen består av barn i åldrarna tre till fem år och de kommer att ha en egen föreställning vid ett annat tillfälle. I helgens föreställningar medverkar föreningens övriga dansare som är i åldrarna fem till 60 år. Föreningens tolv ledare deltar också.

– Jag har dansat i olika föreningar sedan jag var sex år gammal. Först och främst har jag blivit skolad av Ewa Gustafsson och jag gick för henne i många år. Jag har också varit med och gjort musikaler i Karlshamn. Dansen har följt mig i hela mitt liv, säger Sara Ohlsson, om sin bakgrund inom dansen.

Danskompaniet har tidigare gjort flera föreställningar och medverkat bland annat på Killebomfestivalen. Medlemmar i föreningen har gjort koreografi och dansat i Sölvesborgsrevyn och Coma:s scenshower.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman

@kristianstadsbladet.se

a 80-talet

1980 har Lasse Åbergs film Sällskapsresan premiär.

1981 börjar MTV sändas i USA.

1982 föds artisten Laleh. 1983 vinner Carola Häggkvist den svenska Melodifestivalen med låten "Främling".

1984 vinner bröderna Herrey Eurovisionsschlagerfestivalen i Luxemburg med låten "Diggi-loo, diggi-ley".

1985 äger välgörenhetskonserten Live Aid rum.

1986 har Björn Ulvaeus och Benny Anderssons musikal Chess världspremiär i London.

1987 splittras musikgruppen Twisted Sister.

1988 dör Andy Gibb i The Bee Gees.

1989 rivs Berlinmuren och det är möjligt att resa fritt mellan Öst- och Västberlin för första gången sedan 1961.

Källa: Wikipedia

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.