Engagemang mot rasism

Budskapet är tydligt. På små hjärtformade skyltar står det ”Tillsammans mot rasism”.
Bromölla • Publicerad 30 juni 2014
För öppenhet. Budskapet var tydligt under lördagens manifestation i Bromölla.
För öppenhet. Budskapet var tydligt under lördagens manifestation i Bromölla.Foto: Foto: Bosse Nilsson

Sommarvärmen lyser med sin frånvaro och solen har tagit tillflykt bakom molnen som på ett närmast retfullt sätt hotar med att kasta regndroppar över Ifötorget i Bromölla. Det är lördag och klockan är några minuter i elva på förmiddagen. Några hundra meter därifrån pågår Ifö-cup för fullt, men en straffspark från ödlorna är det samling mot främlingsfientlighet

– Det var med anledning av resultatet i EU-valet som vi kände att det behöver göras något.

Det säger Jeanette Svensson. Hon är nyinflyttad från Sölvesborg där hon varit politiskt aktiv. Huvudtalare är Magnus Manhammar vars farfar var från Bromölla.

– Jag tycker att det är ett jättebra initiativ att ha manifestation mot rasism. Det skulle vi behöva ha på många ställen i Sverige, säger han.

Magnus Manhammar började jobba för ett öppet och tolerant samhälle i mitten av 1990-talet när flytingströmmen från Balkankriget var som störst. Han har även varit ordförande i Nätverk mot rasism i Blekinge.

– I dag ska jag prata om tolerans och öppenhet. Alla vinner på att ha ett samhälle som bygger på att vi respekterar varandra, säger Magnus Manhammar.

På lördagen gjorde även regeringen ett inlägg mot rasism. Den presenterade ”Ett samhälle fritt från främlingsfientlighet” där det finns uppdrag till en rad statliga myndigheter.

– Många oroar sig för ökad främlingsfientlighet och det finns en stark opinion för att Sverige fortsatt ska vara ett öppet och tolerant samhälle. Men varje ny generation måste vinnas för idén om alla människors lika värde, säger integrationsminister Erik Ullenhag i ett pressmeddelande.

Josefine Gustafsson
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.