Annons

Enskild väg är inte någon allmän egendom

Man väntar sig möjligen en ko eller ett par får, kanske lekande barn på den vackra Årupsvägen.
Bromölla • Publicerad 30 september 2003
Trots förbud rullar trafiken periodvis tät på den idylliska Årupsvägen, sedan Långmossavägen stängdes. Bild: RONNIE SMITH
Trots förbud rullar trafiken periodvis tät på den idylliska Årupsvägen, sedan Långmossavägen stängdes. Bild: RONNIE SMITHFoto: 

I stället har den blivit en övertrafikerad genväg till Nymölla, sedan Långmossavägen stängdes.

En enskild väg är just vad det låter. En väg, där genomfart är förbjuden, där några enstaka utvalda får köra. Årupsvägen, den gruslagda vackra allén mot Årups slott, är en sådan väg. Där finns en handfull bostadshus med vägen som tillfartsväg och så lantbruket förstås. För tillfället hyr Vägverket slottet som platskontor för motorvägsbygget och använder vägen.

Annons

– Men sedan Långmossavägen stängdes för vägbygget har trafiken ökat något otroligt, säger inspektorn på Trolle Ljungby gods Per-Inge Pålsson.

Hans gissning? Nymöllas anställda använder vägen som genväg. I stället för att köra till rondellen vid Jägartorpet är det många som hastar via Årups slott till och från Nymölla.

– Det är så pass många att det är till förtret för Vägverket och de företag som har sin infart där, säger Per-Inge Pålsson. Han oroar sig också för de barnfamiljer som bor utmed vägen. Inte nog med att bilisterna kör på en förbjuden väg, de kör ofta alldeles för snabbt på grusvägen.

– Jag har kontaktat polisen och om inte folk respekterar körförbudet kommer de att bötfällas, varnar Per-Inge Pålsson.

Han har också tagit ett snack med Stora Enso som kommer att informera sina anställda om vad som gäller.

– De är åtminstone delvis inblandade, tror Pålsson.

Långmossavägen kommer att hållas stängd tills i mars nästa år. Därför är det viktigt att den enskilda vägen inte blir allmän i folks vardagsbruk.

– Vi hoppas att bilisterna hör vår vädjan så att vi slipper bötfälla dem, säger Per-Inge Pålsson.

Åsa Carlsson

0456-29 000

asa.carlsson@kristianstadsbladet

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons