Ett glatt gäng skrinnade på Ivösjön

Alvikenskolan är på glid. I alla fall var Alenspåret det under en timme fredagsförmiddagen då alla barnen samlats vid Båthamnen för att skrinna på Ivösjöns is.
Bromölla • Publicerad 10 januari 2003
Med eller utan skridsko. Hur som helst är ett den frusna båthamnen en perfekt lekplats för Robin Eriksson, Mikael Isokäätä, Teddy Andersson och Daniel Zigon.
Med eller utan skridsko. Hur som helst är ett den frusna båthamnen en perfekt lekplats för Robin Eriksson, Mikael Isokäätä, Teddy Andersson och Daniel Zigon.Foto: 
Skridsko för hela slanten och för hela Alenspåret på Alvikenskolan. Under fredagen intog skrinnande barn isen vid båthamnen i Bromölla. Bilder: per rosenqvist
Skridsko för hela slanten och för hela Alenspåret på Alvikenskolan. Under fredagen intog skrinnande barn isen vid båthamnen i Bromölla. Bilder: per rosenqvistFoto: 
Fikapaus. Lite macka och varm dryck är inte helt fel efter nästan en timmes skridskoåkning. Johanna Velin och Ida Truedsson fyller på sina energidepåer.
Fikapaus. Lite macka och varm dryck är inte helt fel efter nästan en timmes skridskoåkning. Johanna Velin och Ida Truedsson fyller på sina energidepåer.Foto: 

En naturis på 25 centimeter, sol från en klarblå himmel och några minusgrader är perfekta förhållande för en förmiddags skridskoåkning. Det var något som Alenspåret på Alvikenskolan tog fasta på under fredagen.

– Jag har aldrig varit åkt skridsko med barnen på Ivösjön tidigare, säger Viveca Svensson som är förskollärare på Alvikenskolan. Drygt 100 barn for omkring som värsta ”Peter Forsbergar” och ”Katarina Wittar” på de två nyplogade isbanorna. Bromölla kommun har tagit bort snön, men inte gratis. Lärarna berättar att skolan fått betala 600 kronor för att få isen plogad.

Den mindre av banorna är ämnad för dem som vill spela hockey medan den lite större fungerar som friåkningsarena. På den lilla banan pågår en ishockeymatch för fullt och i ett av målen står en våghalsig kille. Utan tillstymmelse till hockeyskydd försöker Erik Wedin stoppa den hårda pucken.

– Jag har tre par byxor så det gör inte ont, säger han. Sjön suger även om den är täckt av is. Efter en stund börjar det värka i kroppen och kylan tar ut sin rätt. Då är det skönt att sätta sig på bryggan och plocka fram den medhavda fikan. Måns Björk och Simon Cronkvist har hittat en enskild plats där de tar igen sig.

– Vi har med oss varm O"boy, en macka och några ballerinakex, säger Måns Björk.

En bit bort sitter Robin Eriksson. Han får hjälp av Kristianstadsbladets reporter med en krånglad skridsko som inte vill lossna från foten.

– Det är roligt, men nu är jag rätt trött i fötterna, säger Teddy Andersson när han tar sig upp på ännu fastare mark och tinar upp vid den brasa som man tänt uppe på land.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

bromölla
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.