Ett lyckat koncept

Fritidsklubbsverksamheten på Alvikenskolan har fungerat mycket bra. Nu övergår den från försök till en permanent verksamhet.
Bromölla • Publicerad 23 maj 2007

Enligt lagen är kommunerna i Sverige skyldiga att erbjuda skolbarnomsorg till alla barn upp till tolv års ålder. Det har man gjort även i Bromölla, men det har varit väldigt få barn över tio år som varit gått på fritidshemmen. Slutsatsen var att verksamheten på fritidshemmen inte attraherade de barnen i den äldre ålderskategorin.

2005 initierade barn- och utbildningsnämnden frågan om att starta en fri- tidsklubbsverksamhet på försök på Alvikenskolan i Bromölla.

Den skulle vända sig till barn i årskurs 4 och 5. En "efter-skola-verksamhet" anpassad till dessa barn. Två år senare visar alla uppföljningar att konceptet med en fritidsklubb varit lyckat.

– Vi har gått från att ha fyra– fem barn tidigare till ungefär 35 barn i dag, säger Bengt-Arne Lennartsson som är chef på förvaltningen för utbildning, kultur och fritid. Vid barn- och utbildningsnämndens senaste möte beslutade politikerna att fritidsklubbsverksamheten på Alvikenskolan ska fortsätta och då övergår det från försöksprojekt till permanent verksamhet. Detta sker från och med läsåret 2007/2008.

– Dessutom ska de andra skolorna ges möjlighet att bedriva fritidsklubbsverksamhet enligt modellen på Alvikenskolan, säger Mats Svensson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Fritidsklubben på Alvikenskolan har sina lokaler på Tunnbyskolan och barnen har möjlighet att vara där efter skolan och fram till klockan 16.00.

– Vi vill inte att det ska krocka med fritidsgården Tunnan, säger Mats Svensson. När försöksprojektet med fritidsklubben inleddes under läsåret 2005/2006 var det klart uttalat från kommunledningen att den inte fick kosta något extra utan verksamheten skulle finansieras med de pengar som redan fanns.

– Verksamheten ska skötas inom befintlig budgetram och med den personal som finns, sa Åke Hammarstedt (s), kommunstyrelsens ordförande i maj 2005.

Så har det blivit. Barn- och utbildningsnämnden har inte fått några extra medel för att kunna bedriva verksamheten på fritidsklubben. Att vara inskriven i verksamheten kostar 200 kronor per termin och det till kommer ingen barnomsorgsavgift.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

a Fritidsklubben

Vänder sig till barn i årskurs 4 och 5.

Verksamheten finansieras av en medlemsavgift i stället för barnom- sorgstaxa.

Medlemsavgiften ligger på 200 kronor per termin.

I dag finns fritidsklubbsverksamhet på Alvikenskolan. Den bedrivs dock i lokaler på Tunnbyskolan.

Verksamheten permanentas från och med hösten 2007.

Från och med hösten 2007 får andra skolor möjlighet att starta fri- tidsklubbsverksamhet.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.