Annons

EU-projekt för turistutveckling avslutas

BROMÖLLA. I dagarna besöker ett 20-tal personer från Tyskland, Danmark och Sverige Bromölla. EU-projektet för turistutveckling på landsbygden, Ivösjöbygden, håller på att avslutas. Nu ansöker medlemmarna om att ingå i ett nytt projekt.
Bromölla • Publicerad 6 mars 2001

De är tre regioner, i tre länder som har arbetat på tre olika sätt. Men de har ingått i samma projekt och haft samma mål. Att utveckla tursimen på landsbygden.

–Vi har lärt av varandra, inspirerats och fått värdefulla kontakter, säger Tommy Gustavsson, turistchef i Kristianstad.

Annons

Länderna och kommunerna har olika förutsättningar och har därför kommit med olika lösningar. Men de har också likheten att det handlar om landsbygd med en stigande genomsnittsålder. –Turismen är ett sätt att skapa nya företag och arbetstillfällen. Att utveckla trakten, säger Tommy Gustavsson.

Projektet är transnationellt och de medverkande är Lolland/Falster i Danmark, Mecklenburg/Vorpommern i Tyskland och Kristianstad/Bromölla i Sverige. EU-projektet har pågått i tre år och Sverige har fått 1,6 miljoner kronor från EU. Nu håller det på att avslutas. Under våren ska det vara ett antal seminarier och i juni är det över. Men medlemmarna jobbar redan för framtiden.

–Det finns alltid en risk när projekt avslutas att planer rinner ut i sanden.Därför hoppas vi få gå in i ett nytt Interregprojekt som börjar nästa år och håller på i fyra år framåt, säger Tommy Gustavsson.

I dett projekt vidgas regionerna och hela Nordöstra Skåne skulle innefattas. Dessutom skulle även polska partners vara med. Syftet är att fortsätta i den anda som skapats. I Sverige har projektet samarbetat mycket med högskolan och arbetat med fysisk planering för turism. Rent konkret har man bland annat ritat upp cykelvägar med olika attraktioner längs vägen. Små saker och platser som kanske inte hade uppmärksammats annars. I Danmark har projektet med hjälp av arbetslösa personer renoverat ett gammalt mejeri och förvandlat det till ett kulturellt aktivitetscentrum.

Representanter från samtliga länder hävdar bestämt att det inte är EU-pengarna som är orsaken till att de vill jobba i projektet.

–Men med EU-pengar kan vi göra det bättre. Och vi i Sverige som ny medlem måste lära oss att arbeta i EU-projekt, säger Tommy Gustavsson.

Som en förberedelse inför framtiden och nästa eventuella projekt får gästerna idag besöka hela Nordöstra Skåne.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons