Facebookupprop stöder biblioteket

Under hösten tvingades Bromölla folkbibliotek avsluta sin närvaro på Facebook och Myspace. Nu har det startat ett nationellt upprop som stöd för biblioteket.
Bromölla • Publicerad 19 december 2007
Foto: 

It-ansvariga på Bromölla kommun tvingade under hösten Bromölla bibliotek att avsluta sina konton på internetsajterna Facebook och Myspace. Först blev bibliotekets facebooksida tom och sedan tystnade Dolly Parton på bibliotekets Myspacesida.

Nu har ett facebookupprop startats till stöd för biblioteket. Den som har tagit initiativ till uppropet är Peter Alsbjer, enhetschef på länsbiblioteket i Örebro. Han var bibliotekschef i Bromölla från 1997 till 2001 och han berättar att han blev positivt överraskad över att hitta sin gamla arbetsplats på Facebook och Myspace. Uppropet går under rubriken "Det är självklart att Bromölla folkbibliotek ska få finnas på Facebook" och Peter Alsbjer anser att Bromölla bibliotek även borde få finnas på Myspace.

- Det handlar om att vara där folk är och biblioteken ska synas där folk är. Det gör biblioteken i alla andra sammanhang. Det gör biblioteken i alla andra sammanhang. Man är ute i samhället, man rör på sig och man visar upp sig. Det är där man ska bygga nätverken.

Och det är just nätverksbyggande det handlar om enligt Peter Alsbjer. Genom nätverken kan man få kontakt med folk från olika delar av världen, men också även från Bromölla. Han anser att biblioteken har tjänster som är anpassade för den här typer av medier. Här finns möjlighet att sprida nyheter och tips om evenemang. - Då kan det vara ett misstag att haka upp sig på juridiken. Den hänger alltid efter och kommer några år för sent och vet inte riktigt hur man behandlar de här nya medierna. När det gäller upphovsrätten så den svenska upphovsrättslagen mycket starkare än de avtal man förbinder sig när man skriver på facebook till exempel, säger Peter Alsbjer.

Han förstår att Bromölla kommun kan hänga upp sig på frågan om ansvarig utgivare, men det är en fråga som skulle gå att lösa och om Bromölla kommun tar en aktiv roll i det.

- Det är ett förhållningssätt man behöver och det är oerhört viktigt att ha det förhållningssättet. Alla förstår sig inte på de nya medierna, men det finns de som gör det och de ska uppmuntras. Det är kreativa människor som hittar kreativa lösningar. Det är något som en kommun som Bromölla behöver i allra högsta grad.

Roger Bing

0456-29 000

roger. bing@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.