Fack anordnar politikermöte

Lärarförbundet bjuder in politiker till möte. Förhoppningen är att Bromöllas pedagoger ska kunna bilda sig en uppfattning om hur de tänker i skolfrågor.
Bromölla • Publicerad 11 juni 2014
Pernilla Eknö, Lärarförbundet.
Pernilla Eknö, Lärarförbundet.Foto: 

I september förra året bjöd Lärarförbundet Bromölla in politikerna till ett möte om skolfrågor. Nu är det valår och en ny inbjudan har gått ut till alla partierna i kommunfullmäktige samt till Alternativet. Det är en hel del frågor lärarna vill ha svar på.

– Vi vill veta hur de olika partierna tänker kring skolans verksamhet och hur de tänker jobba för den när valet är över. Vi vill veta hur de tänker arbeta för pedagogernas löner, arbetsmiljö och den arbetsbelastning som de har i dag, säger Pernilla Eknö, ordförande i Lärarförbundet.

– Vi vill även veta partiernas visioner kring skolan och hur de tänker kring att marknadsföra Bromölla kommun som en attraktiv arbetsgivare.

Prioriteringar

Förhoppningen är att åhörarna ska kunna bilda sig en uppfattning hur partierna prioriterar skolans verksamhetsområde för alla åldrar.

– Sedan vill vi också få igång en dialog mellan medarbetare och politiker för att vi på längre sikt kan få igång en varaktig dialog och få politikerna att förstå vår verksamhet på ett bättre sätt.

Skolpolitiksvar är inte sällan generella; ”Vi vill ha en bättre skola” eller att förvaltningen får en påse pengar som den fördelar. Vad gör ni för att få mer detaljerade svar?

– Vi har i förväg skickat ut fem frågor till politikerna som de ska svara på under kvällen. Det är frågor som är ganska detaljerade gällande deras vision. Och genom att ge dem begränsat med tid till varje fråga hoppas vi sätta lite press på dem.

Lärarförbundet brukar trycka på att lärarlönerna är för låga, men vilka är de viktigaste frågorna för att barnen ska lära sig mer och bli bättre rustade?

– Pedagogerna behöver få en bättre arbetsmiljö för att kunna utföra det uppdraget vi är anställda för att göra. Med bättre arbetsmiljö menar vi bland annat mindre barngrupper och lokaler anpassade efter den verksamhet som ska bedrivas.

Pernilla Eknö anser att man med rätt förutsättningar när det gäller lokaler, material, behörighet och resurser kommer en bra bit på vägen för att ge barnen den grund de behöver.

Maria Sällberg
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.