Facket stoppar övertid på Stora Enso i Nymölla

Bromölla • Publicerad 3 maj 2005

Pappers stoppar allt övertidsarbete på Nymölla bruk. Fackets medlemmar genomför blockaden för att visa solidaritet med pappersarbetarna i Finland.

– Vi inom fackföreningsrörelsen måste gemensamt och över gränserna stå upp för våra avtal, kommenterar Sune Ekbåge.

Han är förbundsordförande för Svenska Pappersindustriarbetareförbundet och han konstaterar att konflikten i Finland är ett hot mot kollektivavtalen.

– Bekymret i Finland är att arbetsgivarna inte vill acceptera en inkomstuppgörelse. De vill försämra kollektivavtalen, säger Sune Ekbåge.

Det fackliga månadsmagasinet Dagens Arbete rapporterar att konflikten i Finland pågått sedan i höstas. Stora Enso, Metsä Tissue, UPM Kymmenes och andra skogsindustriföretag kräver att de anställda bland annat ska acceptera två karensdagar och storhelgsdrift året om.

Fackförbundet Paperiliitto, som är Finlands motsvarighet till Pappers i Sverige, går inte med på kraven. Arbetsmarknadens parter har under den senaste tiden flera gånger varslat om strejker och lockouter.

Mellan den 16 och 18 maj kommer alla medlemmar i Paperiliitto att strejka. Som en sympatiåtgärd stoppar Pappers under den tiden allt övertidsarbete på Stora Ensos tio arbetsplatser i Sverige.

– Vi har mottagit varslet från Pappers och vi håller på att sätta oss in i vad det innebär för oss. För närvarande har vi inga ytterligare kommentarer, säger Jan Moritz, som är personaldirektör på Stora Enso i Sverige.

Jerker Hagman

NYMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.