Fina fynd gick under klubban

Ett nytt sadelvärmeskåp var dagens mest udda objekt på Molas auktion i Bromölla under söndagen. Lina Bjerstedt som ropade in det för 5 000 kronor, ansåg att hon gjorde dagens klipp.
Bromölla • Publicerad 9 januari 2012
Riktiga ess. Några av föremålen ropades in via telefonbud medan andra inte blev sålda alls. Vad som är värdefullt vet bara de riktiga auktionsessen. Foto: Johanna Wallin
Riktiga ess. Några av föremålen ropades in via telefonbud medan andra inte blev sålda alls. Vad som är värdefullt vet bara de riktiga auktionsessen. Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin
Claude och Yvonne Chardet bor vanligtvis i Frankrike men gick på jakt efter fina tavlor och ramar i Bromölla. Foto: Johanna Wallin
Claude och Yvonne Chardet bor vanligtvis i Frankrike men gick på jakt efter fina tavlor och ramar i Bromölla. Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin
Marianne Bjärstedt gick på visningen och såg ett Sadelvärmarskåp, till nyprisvärde av 30 000 kronor. Hon ringde dit sin dotter Lina som lyckades buda hem skåpet för 5?000.
Marianne Bjärstedt gick på visningen och såg ett Sadelvärmarskåp, till nyprisvärde av 30 000 kronor. Hon ringde dit sin dotter Lina som lyckades buda hem skåpet för 5?000.Foto: 

– Det är sådant skåp som tävlingsryttarna på elitnivå använder, med el och som också har ett låsbart värdeskåp. Ett nytt kostar nästa 30 000 kronor och på Blocket eller Tradera skulle det inte förvåna mig om priset varit minst 15 000.

Det bara stod där när jag kom in, så jag ringde direkt till min dotter, säger Marianne Bjerstedt som även hon bor i Grödby.

– Nu kan jag få ordning på och låsa in mina grejor i sadelkammaren, konstaterar Lina som rider med två egna hästar. Jag köpte för att ha det som förvaring.

Köpare i Frankrike

I en annan del av lokalen hade Gun-Britt Svensson och Rune Olsson under visningen spanat in en tysk samlarservis av designern Rosita Wachtmeister.

– Jag tycker om hennes kattmotiv och har ett par vaser och ljusstakar som hör till servisen. Den här är komplett med tolv kuvert och skulle passa bra, berättade Gun-Britt Svensson.

– Vi såg skylten att det skulle bli auktion och körde hit. Vi är intresserade av gamla grejor och på auktion kan man fynda.

– Det är ett roligt tidsfördriv, sa en dam som inte ville uppge sitt namn och skyndade bort, men efter en stund kom tillbaka och botaniserade vid samma hylla.

Mer tid för att prata hade fransmannen Claude Chardet som var där med sin svenska hustru Yvonne.

Internet avgörande

– Min bror hade sett ett par tavlor på internet som han ville att vi ska lägga bud på. Bland annat en av slottet Chillon som ligger vid Genevesjön i Schweiz, inte långt ifrån där vi bor.

– Utan internet hade vi och den här branschen inte överlevt. Vi var tidigt ute och det läggs många telefonbud, påpekar Rune Håkansson som driver auktionsfirman tillsammans med hustru Mary som en gång startade med en liten antikhandel.

Tavlor slumpas bort

–  I dag har vi drygt 600 bud, 180–200 i timmen. Bland annat finns här grejer från tre dödsbo.

– Det som det är pris på i dag är designmöbler från 50-talet och helst då danska. Andra möbler går 80 procent på export. Nakna ungdomshem med affischer som prydnad gör att tavlor i dag slumpas bort för en hundralapp, vilket är mindre än man får ge för ramen.

– Det har en social betydelse att komma hit. Titta, träffa och prata med folk säger Barbara Rosdahl som hoppades ropa in en liten antik lampa

– Internet är bra men det blir så anonymt. Man tappar kontakten, menar Yngve Södergren som vill uppleva aktionen på plats. Då blir det personligt och man får möjlighet att klämma och känna före vid visningen.

INTERNAL INTERNAL
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.