Fiskered- skap blir prydnad
Nils Engström från Ivetofta avslutade igår arbetet med att tillverka ett baktrågsliknande fångstredskap som kallas sandkrypesåll. Hans tillämpande av det gamla hantverket är dock en engångsföreteelse. Nissöga är numera en sällsynt art och fiskas inte längre. Det nytillverkade fiskeredskapet ska i stället användas som väggprydnad i fiskevårdsföreningens klubblokal. – På 1950- och 60-talen fiskade vi nissöga, eller sandkrypare som vi kallar den här, med såll längs Ivösjöns och Levrasjöns stränder. Vi använde sedan fisken som bete när vi metade abborre. Sandkryparen är väldigt livlig och man kunde ha den länge på kroken. Med en och samma sandkrypare kunde man få fyra till fem abborrar, säger Nils Engström. Han berättar att Gunnar Rosén, en av förmännen på Ivöverken, var den första personen att tillverka ett sandkrypesåll i Bromölla.
– Han var först och det här är egentligen hans patent.
Nissöga är en fisk som blir cirka 7,5 centimeter lång. Den är långsträckt och hoptryckt från sidorna och har en kort utfällbar tagg framför varje öga samt tre par skäggtömmar runt munnen. Den lever vanligen nedgrävd i bottnen.
– Det bästa stället var uppe vid Almesboda vid Ivön. Stränderna på sydöstra delen av Enö var också bra. Där kunde man få mellan 15 och 20 sandkrypare vid ett och samma tillfälle.
Sitt intresse för fiske är något som Nils Engström har bibehållit genom åren. Hans båt ligger och guppar tryggt bakom en stenbrygga skyddad från Ivösjöns skummande vågor i väntan på nästa fisketur.
– Nu blir det mest trollingfiske med spö och drag. Jag lägger också i näten ibland och i natt fick jag två gäddor och fyra abborrar, säger Nils Engström.
Jerker Hagman
0456-232 93
jerker.hagman@kristianstadsbladet.se