Fjärrvärmen har kommit till Näsum

Just nu pågår utbyggnaden av fjärrvärme i Näsum för fullt. Fjärrvärme är inte bara billigare för konsumenterna utan också bättre för miljön.
Bromölla • Publicerad 3 maj 2007
Isolerare Martin Nilsson skarvar ihop två rör. Bilder: Willy Alm
Isolerare Martin Nilsson skarvar ihop två rör. Bilder: Willy AlmFoto: 
Anders Olsson är projektledare för fjärrvärmeutbyggnaden i Näsum.
Anders Olsson är projektledare för fjärrvärmeutbyggnaden i Näsum.Foto: 
Anders Olsson diskuterar fjärrvärmeutbyggnaden med Martin Nilsson.
Anders Olsson diskuterar fjärrvärmeutbyggnaden med Martin Nilsson.Foto: 
Projektledare Anders Olsson inspekterar arbetet.
Projektledare Anders Olsson inspekterar arbetet.Foto: 
Bromölla fjärrvärme investerar i fjärrvärme i Näsum.
Bromölla fjärrvärme investerar i fjärrvärme i Näsum.Foto: 
Fjärrvärme är både ekonomiskt och bra för miljön.
Fjärrvärme är både ekonomiskt och bra för miljön.Foto: 

I år satsar Bromölla fjärrvärme, som är ett dotterbolag till kommunala Bromölla energi, på att gräva ner 2,5 kilometer fjärrvärmeledningar i Näsum. Det är framför allt boende i Bro-möllahems bostäder som kommer att kunna dra nytta av fjärrvärmen men även ett fåtal villor kommer att anslutas. Också kyrkan i samhället och skolan ska värmas upp med hjälp av fjärrvärme. Värmen kommer från den redan befintliga pannan på sågverket i Näsum som genererar en del spillvärme, det är denna man ska ta vara på och värma upp bostäder och fastigheter med.

– Pannan eldas med sågspån och eftersom råvaran produceras på plats är man inte lika beroende av marknaden på samma sätt. Man får ett stabilare pris, säger Anders Olsson, projektledare som arbetar för Bro-mölla fjärrvärme.

Många av konsumenterna som nu kommer att anslutas till fjärrvärmen har tidigare värmt upp sina bostäder med olja.

– Generellt kommer det att bli en halvering av kostnaderna jämfört med olja, säger Anders Olsson.

Det är inte bara en ekonomisk vinst utan också en bra miljögärning. Den här satsningen innebär att cirka 200 kubikmeter olja kan sparas in varje år. De isolerade stålrören grävs ner minst 60 centimeter under markytan vid gatumark och något grundare vid grön-ytor. De har en ungefärlig livslängd på 70 år.

– Syret i vattnet gör att rören rostar inuti, rosten binder syret och när det är slut rostar rören inte mer. Har man samma vatten hela tiden kan de hålla betydligt längre.

I Sverige har man använt sig av fjärrvärme sedan 1950-talet men de senaste åren har populariteten ökat.

– Det beror på stigande energipriser, det har gjort att folk har blivit mer medvetna om alternativa lösningar, säger Olsson.

Till sommaren kommer fjärrvärmebolaget i princip att vara färdiga med utbyggnaden för 2007. Då kommer 15 fastigheter, varav fyra är villor, kunna dra nytta av fjärrvärmen.

Maria Sällberg

0456-29000

maria.sallberg

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.