Föräldrar bidrar till förskola

Utemiljön kring Rallarstugan i Näsum är torftig. Det anser både föräldrar och personal på förskolan som tagit saken i egna händer för att förbättra den.
Bromölla • Publicerad 17 april 2009

Detta med bidrag från Bytaredagsgruppen.Föräldrar och personal på Rallarstugan i Näsum har under flera år tryckt på för att förskolans utemiljö ska bli mer trivsam.

För ett par år sedan brandhärjades förskolan och förhoppningen var att utemiljön skulle göras i ordning när den återinvigdes. Men man anser att det inte blev så. "Utemiljön för de större barnen består i dag av en asfaltgång att cykla på, några gungor och en sandlåda. För de små barnen finns en hinderbana (som personalen har byggt), sandlåda och en liten rutschbana", påpekar Bytaredagsgruppen i Näsum.

En ansökan om pengar har kommit in från personalen till gruppen som nu väljer att bevilja ett, som de själva tycker, "rekordstort" bidrag till förskolegården.

- Det finns inga pengar avsatta från kommunen och därför vill vi bevilja det som det hade ansökt hos oss, säger Linda Persson från Bytaredagsgruppen i Näsum. Det betyder indirekt att det är föräldrarna själva som betalar för att deras barn ska få en mer upplevelserik utemiljö.

Från Bytaredagsgruppen sida ser man detta som ett undantag och egentligen anser man att förbättringen av utemiljön borde ligga på Bromölla kommun.

- Vår tanke med bytaredagen var från början att bevilja bidrag till sådant som ligger utanför den normala budgeten. Det skulle vara till extraupplevelser, till exempel teaterföreställningar.

Personal på Rallarstugan har själva börjat förbättra utemiljön, men behöver pengar till markarbeten och frakt av tungt material.

- Meningen var att vi skulle försöka ordna gården själva med naturmaterial.

- Men det behövdes pengar även till det. Då var det ett alternativ att vända sig till Bytaredagsgruppen, säger Malin Olsson på avdelningen Bamse.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.