Förbättringar vid gamla E 22

Trafiksituationen vid korsningen av gamla E 22 och Tians väg ska ses över. Bromölla kommun och Vägverket ska jobba tillsammans för att trafiken ska flyta på ett bättre sätt än den gör i dag.
Bromölla • Publicerad 8 april 2009
Vägverket och Bromölla kommun ska tillsammans jobba för en bättre trafiksituation vid korsningen av gamla E 22 och Tians väg. Bild: lasse ottosson
Vägverket och Bromölla kommun ska tillsammans jobba för en bättre trafiksituation vid korsningen av gamla E 22 och Tians väg. Bild: lasse ottossonFoto: 

Trafikläget kring Kristianstadsvägen, Tians väg och Industrigatan kan bli ganska kaotiskt. Förutom att dessa tre gatorna möts finns det två utfarter från Preem, en från Lidl, en fjärde från Bäckmans och en femte från Maxis parkering. Dessutom är det dålig sikt när Tians väg viker ner under järnvägsbron. Från Bromölla kommuns sida anser man att något måste göras.

– Vi har bildat en arbetsgrupp tillsammans med Vägverket för att titta på Kristianstadsvägen. Det finns ett antal frågor som vi har tillsammans eftersom det är korsande kommunala och statliga vägar, säger Öjvind Hatt, samhällsbyggnadschef i Bromölla.

Den arbetsgruppen bildades nyligen och arbetet har inte tagit många steg. Däremot har Bromölla kommun redan låtit Tyréns, konsultföretag inom samhällsbyggnad, skissa på förutsättningar för olika sätt att lösa hela trafiksituationen från gamla E 22 till järnvägsviadukten.

– Den är knepig som den är i dag. Det är många utfarter på den korta sträckan och de är inte jättelätta att överblicka.

Öjvind Hatt påpekar att det är viktigt att titta på helheten och att det krävs att man noga överväger vilka åtgärder som ska göras.

– Om man bara till exempel gör något på Kristianstadsvägen så kanske det blir fel för utfarten från Industrigatan eller utfarten från Lidl och så vidare.

Vad och hur mycket som kommer att göras för att få till en bra lösning på trafiksituationen kring gamla E 22 och Tians väg är en kostnadsfråga. Dessutom handlar det om kostnadsfördelningen mellan Bromölla kommun och staten.

– Precis som Vägverket har vi mer idéer än pengar, säger Öjvind Hatt.

Stefan Rittbo, projektledare drift och underhåll på Vägverket, håller med om att vägsituationen kan bli bättre och flaggar för att trafikljusen kan vara på väg bort.

– När det mesta av trafiken försvann ut på nya E 22 finns det egentligen ingen anledning till att ha trafiksignaler på en sådan väg.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.