Förbindelserna med Näsum förbättras

NÄSUM. Från en direktanslutning om dagen till 23! Efter årsskiftet blir Näsumsbornas möjligheter att pendla med tåget bättre än de ens vågat drömma om. – En kraftig förbättring, berömmer sig Skånetrafikens chef för Regionbussarna Sven Tufvesson.
Bromölla • Publicerad 21 november 2001

En som är glad, men mycket förvånad över beskedet är Näsumsbon och pendlaren Hans Persson. I slutet av sommaren skrev han till Skånetrafiken med förhoppningen om att få bättre förbindelser mellan Näsum och kustpilen i Bromölla. Då hade han upptäckt att det gick en tågtaxi från Olofström och Kyrkhult, som passerade utanför hans hus i Näsum på väg mot Bromölla. Men eftersom det var Blekingetrafiken som körde, fick den inte stanna i skånska Näsum till många pendlares besvikelse. Hans Perssons och andras påtryckningar har nu lett till avsevärt förbättrade kommunikationer till Näsum. Från den 6:e januari 2002 kommer bussarna på linje 561 Olofström-Bromölla att ansluta till Bromölla järnvägsstation till alla tågavgångar. Det innebär 23 direktanslutningar om vardagarna, mot dagens en. Och bussen kommer att stanna i Näsum. Även på helgerna. – De ska ha en eloge för att de ordnat det här, säger Hans Persson. Han tror att det på sikt ger Näsum en attraktivare status. Det är lättare att flytta till orten om kommunikationerna fungerar. – För att inte tala om alla studenter. Det här var verkligen skoj att höra. Förbindelserna till Näsum har varit en återkommande diskussionspunkt genom åren. Den blossade upp igen i samband med att Furulundsskolan i Sölvesborg blev Bromöllas officiella gymnasieskola och Näsumseleverna inte längre kunde söka sig till Olofström. I och med den nya överenskommelsen mellan de båda länstrafikerna finns det fler möjligheter även för studenterna att kunna parera in håltimmar och aktiviteter på kvällstid, utan att behöva ha föräldrar som ställer upp och kör. Sven Tufvesson berättar att standarden för Näsumsborna blir bra mycket högre än vad man generellt erbjuder orter av den storleken i Skåne. – Men från Blekinge har man ovanligt höga ambitioner om att alla ska kunna åka med kustpilen. De har också varit beredda att ta den största ekonomiska biten, för detta kräver en kraftig ekonomisk insats. Den nya förbindelsen är tänkt att vara permanent, under förutsättning att folk verkligen åker. Till en början kommer bussen att stanna på flertalet hållplatser utmed väg 116. – Jag hoppas på ett gott resande och på att Näsumsborna verkligen tar chansen när den nu ges, säger Sven Tufvesson. Hans Persson är en som definitivt kommer att utnyttja den nya bussförbindelsen: – Jag ser fram emot det med glädje! asa.carlsson @kristianstadsbladet.se Fotnot: Den nya förbindelsen innebär att den första bussen lämnar Näsum klockan 05.30 på vardagar, och att den sista lämnar orten klockan 23.35. Från Bromölla station anländer första bussen klockan 05.00 och den sista kommer in 23.22. Däremellan går ett 20-tal bussar i båda riktningarna. Dessutom erbjuds åtta bussar åt vardera hållet på lördagar och söndagar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.