Annons

Föreläsningsserien fortsätter även i år

BROMÖLLA. Makt och vanmakt. Se där temat för årets föreläsningsserie. Den börjar med invandringen till Bromölla och slutar med direktsändning av populära Trädgårdsdags i P1.
Bromölla • Publicerad 17 januari 2001

Fjolårets föreläsningsserie gick hem i Bromölla. Det var kulturförvaltningen i Bromölla som tillsammans med studieförbunden lagt sina kloka huvuden ihop och satt ihop serien med temat Makt och Millennium. Tydligen hittade de precis rätt, mellan 40 och 120 personer kom till varje förelsäning.

–Det var mycket uppskattat. Uppenbarligen finns det ett stort intresse för bildning och kunskap i Bromölla, säger bibliotekschef Peter Alsbjer. En sådan succe kan inte få vara en engångsföreteelse, sade arrangörerna och satte sig återigen ner för att komma på nya idéer. Alltså blir det även i år en genomarbetad föreläsningsserie, denna gång under temat Makt och vanmakt.

Annons

–Det är tänkt att ta upp trådarna från fjolårets serie, förklarar Peter Alsbjer. Då ville man lyfta fram problemställningar och frågor som på olika sätt hade att göra med vem som ansvarar för utvecklingen i samhället. I år vill man mer knyta an till det lokala samhället.

Dels kommer man att närma sig Bromölla ur ”mikroperspektiv”, dels belysa de stora frågorna och nya rönen inom den vetenskapliga världen.

–Föreläsningarna kommer att belysa allt från makten i det politiska sammanhanget till vanmakten i trädgårdsarbetet, konstaterar Peter Alsbjer. Första föreläsningen sker den 5 februari. Då kommer professor Lars Ohlsson från Växjö universitet. Han talar om invandrarnas historia i Bromölla och ingår i forskarteamet kring Bromölla, ett modellsamhälle.

–Det vi fick höra vid upptaktsmötet i höstas var väldigt intressant, säger Peter Alsbjer.

I mars berättar och sjunger Brodde Almer och Kari Svahn om ”Helgas visor och berättelser kring Ivösjön”. Övriga ämnen rör demokrati, Harry Martinsson, kloning, Israel, och om hur man reparerar hjärnan. Om man nu kan det. Professorer, kommunalråd och docenter finns bland föreläsarna.

–I mitten av november avslutar vi det hela med ett besök av Lars-Erik Samuelsson och Ulf Schenkmanis och direktsändning av Trädgårdsdags, berättar Peter Alsbjer som ser fram emot seriens start om ett par veckor.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons