Förening investerar i Råby

Bygdegårdsföreningen i Råby utökar aktiviteterna. Föreningen investerar i nya boulebanor och i en ombyggnad av lokalerna för 350 000 kronor. I höst startar en biograf.
Bromölla • Publicerad 26 april 2009
Förening engagerar. Jan Thylander och Sven Jönsson är engagerade i bygdegårdsföreningen i Råby. Föreningen utökar nu aktiviteterna. Bild: Ronnie Smith
Förening engagerar. Jan Thylander och Sven Jönsson är engagerade i bygdegårdsföreningen i Råby. Föreningen utökar nu aktiviteterna. Bild: Ronnie SmithFoto: 

Cirka 15 000 kronor kostar materialet till två nya boulebanor. Jobbet utför medlemmarna själva.

– Att spela boule är något som alla kan tycka är roligt och som alla kan göra. Placeringen här gör att det också är ett sätt att komma ut i naturen, säger Jan Thylander, ordförande i bygdegårdsföreningen. En annan investering som är på gång är att delar av taket ska tilläggsisoleras. En ny värmepump ska också installeras för att spara på uppvärmningskostnader. Till ombyggnaden har föreningen lånat 350 000 kronor.

– Vi gör det här för att bevara byggnaden och bevara den för bygdens folk. Vi renoverar för att få så låga driftskostnader och så låga fasta kostnader som möjligt, säger Jan Thylander. Det var 2007 som Råby bygdegårdsförening bildades och köpte den före detta skolan från Bromölla kommun för 525 000 kronor. Bygdegårdsföreningen förvaltar lokalerna och hyr ut dem till Nya Råby Fritidsklubb som arrangerar de flesta aktiviteterna.

Varje söndag är det tipsbingopromenad som startar och slutar vid bygdegården. På vardagar träffas medlemmarna i Vävklubben i lokalerna. En gång per år anordnas Råbydagen. Klubben arrangerar även tävlingen Luciastafetten.

Privatpersoner, föreningar och företag har också möjlighet att hyra bygdegården. Bröllop, dop, födelsedagskalas och andra fester äger rum där.

Nästa evenemang i föreningens regi är Valborgsmässofirandet. Då genomförs ett fackeltåg som avslutas med majbrasa och fyrverkerier vid Råbybadet. Inför hösten planerar föreningen att anlägga en ny lekplats. En annan nyhet är att audiovideoutrustning ska installeras så att bygdegården kan fungera som biograf.

– Alla som har idéer och vill anordna fler arrangemang är välkomna. Vi är optimister och ser möjligheterna i stället för problem. Det finns problem men de får man jobba med, säger Jan Thylander.

Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.