Annons

Forna biblioteket förvandlat till dagis

GUALÖV. Gualövs skola är måhända gammal och sliten. Men bakom dörren till det forna biblioteket är det nytt och fräscht. Gualöv har fått sin första förskola.
Bromölla • Publicerad 22 augusti 2001
Allt är nytt. Rutinerna börjar sätta sig, nu har barnen hunnit bekanta sig med de nya lokalerna. Men än är allt nytt för Cornelia, Johanna, Birgitta Persson, Emma Möller och lilla Frida.
Allt är nytt. Rutinerna börjar sätta sig, nu har barnen hunnit bekanta sig med de nya lokalerna. Men än är allt nytt för Cornelia, Johanna, Birgitta Persson, Emma Möller och lilla Frida.Foto: 
Starka nypor. Bror Karlsson i grävmaskinen öser ner de så kallade ståndsstenarna efter Lars-Göran Pärlklints anvisningar. Förhoppningen är att öka öringsbeståndet i Skräbeån. Bild: WILLY ALM
Starka nypor. Bror Karlsson i grävmaskinen öser ner de så kallade ståndsstenarna efter Lars-Göran Pärlklints anvisningar. Förhoppningen är att öka öringsbeståndet i Skräbeån. Bild: WILLY ALMFoto: 
Förskolans första gäster. Förskollärarna Birgitta Persson och Åsa Kwapisz liksom barnen Johanna och Cornelia gillar de nya lokalerna som utgör Gualövs förskola. Bilder: WILLY ALM
Förskolans första gäster. Förskollärarna Birgitta Persson och Åsa Kwapisz liksom barnen Johanna och Cornelia gillar de nya lokalerna som utgör Gualövs förskola. Bilder: WILLY ALMFoto: 

Allt fler föräldrar väljer förskola till sina barn före dagbarnvårdare. I en stor omorganisation har Bromölla kommun försökt tillgodose alla önskemål. Det innebär bland annat att Gualöv fått sin första förskola. Ett dagis i tiden, där tretton barn är inskrivna. – Här är jättemysigt, jag trodde faktiskt inte att det skulle kunna bli så bra, säger Birgitta Persson, en av ställets tre förskollärare. Gualövs förskola består av ljusa lokaler som är indelade i två ungefär lika stora delar. Ett väl tilltaget lekrum och ett rum där pyssel blir gjort och mat serveras. – Så har vi ett mindre vilrum till de minsta barnen, pekar Emma in i ett rum som också fungerar som docklekrum. Utanför fönstrena finns en uteplats som ännu inte kommit i ordning. Förskollärarna vill ha ett staket uppsatt innan de släpper ut barnen. För säkerhets skull. Förskolan är en integrerad utvidgad syskonavdelning för barn mellan ett och fem år. Hittills har man fullt sjå med att skola in barn och få alla att trivas. – Tryggheten i de nya lokalerna är viktigast. Större mål med verksamheten kommer vi att diskutera först efter jul, säger Åsa . De grundläggande rutinerna med samling, lek, måltider och vila måste först fungera bra. – Vi har fått bra kontakt med föräldrarna och barnen på skolan är jättefina med de små förskolebarnen, säger Birgitta som tidigare arbetat på skolans fritids. Den gamla grusparkeringen utanför skolans idrottshall har blivit till en skojig lekplats för förskolans barn. Idrottshallen finns också tillgänglig för barnen. Och pedagogerna har samma chef som lärarna, går på samma personalfester och följer med på konferenser för hela Gualövs skola. – Det känns jättebra, tycker Birgitta Persson. Eftersom den nya lekgården ännu inte är riktigt klar, för dagisbarnen leka på den stora skolgården. Till de större barnens förtjusning. Senare i höst väntar skogspromenader mest varje vecka. Uteleken är viktig tycker de tre fröknarna. – Vi är mycket nöjda, här är mysigt och gemytligt. Barnen verkar trivas och det gör vi också, sammanfattar Emma Möller den nya förskolan. asa.carlsson @kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons