Annons

ForskarCentrum får vara kvar

Bromölla • Publicerad 23 januari 2001

BROMÖLLA. Efter att under en längre tid levt under ett nedläggningshot på grund av dålig lönsamhet, kunde ForskarCentrum i Kyrkhult i veckan skriva under ett nytt avtal med Riksarkivet. Det innebär att släktforskare i södra Sverige kan utnyttja ForskarCentrum i minst två år till.

–Vi gick faktiskt och väntade på att det skulle lägga ner, erkänner Bromöllas släktforskningsförenings ordförande Carl-Axel Tholin.

Annons

Han berättar att många av föreningens 50-tal medlemmar använder ForskarCentrums arkiv för att hitta sina rötter. Kyrkhult har nämligen kyrkoarkivalier från hela landet.

–Fördelen med ForskarCentrum är att man slipper fjärrlåna och att man kan sitta på plats i Kyrkhult och läsa microfischen, säger han.

Samtidigt är just läget en nackdel, det är lite krångligt att ta sig via allmänna kommunikationer till Kyrkhult.

–Det är bra att de fick ett nytt avtal, många har nytta av det, summerar Carl-Axel Tholin.

Från ForskarCentrum berättar Lars-Göran Ohlsson att man fått ett massivt stöd från södra Sveriges släktforskare under förhandlingstiden med Riksarkivet:

–Ett stort tack!

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons