Annons

Forskningsprojektet om bruksorten tar hjälp av allmänheten

BROMÖLLA. Alla som är intresserade av historia, i synnerhet Bromöllas, ska få vara med i det stora forskningsprojektet där Bromölla står modell för den svenska bruksorten. –Alla som vill är välkomna, säger Industrimuseets Sven Nordh som håller ställningarna lokalt.
Bromölla • Publicerad 19 april 2001

I tisdags drogs riktlinjerna upp för forskarprojektets framtid. För några veckor sedan kom beskedet, att det delprojekt som Regionmuseet står för fått 200000 kronor från Statens Kulturråd. Projektet har rubriken ”Bromölla och folkhemmets byggnader och kulturmiljöer”.

–Vi ska inte titta så mycket på arkitekturen, som på byggnadernas innehåll och betydelse, förklarar Sven Nordh.

Annons

Vad fanns där, vilka levde där och hur har byggnaderna förändrats.

Hur har samhället Bromölla förändrats från bruksort till vad det är idag? På mötet i Industrimuseet närvarade lokala intressenter från hembygdsföreningen, fotoklubben och Industrimuseet. Tillsammans med ABF ska de dra igång ett antal studiecirklar om Bromöllas historia. Etnologer, historiker och andra forskare från Lund kommer att hjälpa till. Både med nya infallsvinklar och genom att samla in och sammanställa det material Bromöllaborna får fram.

–Landsarkivets folk ska också leta i sina arkiv. Vi jobbar tillsammans och det ska bli mycket spännande, tycker Sven Nordh. Vårmånaderna kommer att användas för att göra ett hållbart program för varje studiecirkel.

–Vi behöver etablera samarbetet mellan oss lokala föreningar och med de professionella forskarna, förklarar Sven Nordh.

Han tror att cirklarna kan komma igång framåt hösten och hoppas på stor uppslutning. Från alla intresserade.

–Jag vet att det är många privatpersoner som är intresserade och att många redan vet mycket. Vi ska tillsammans skriva Bromöllas och bruksorternas historia. På ett nytt sätt.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Av Åsa Carlsson 0456-29000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons