Fossiljakt vid Ivö klack

Bromölla • Publicerad 28 maj 2005

I helgen hålls fossiljakt vid Ivö klack på Ivö. Det är Ivösjöbygdens natur som drar i gång säsongen med en utflykt till den kalkrika ön.

Föreningens ordförande, Filip Lindgren vägleder och berättar i jakten på avtryck från forntiden. Han är själv amatörpanteolog och har gjort en rad fossilfynd som fått stor uppmärksamhet. Filip Lindgren berättar själv vad som kommer att hända:

– Tonvikten ligger på fossiljakt. Vi går ner i hålan och skitar ner oss, säger han.

– Men jag ska även att rigga upp en liten fältutställning som visar vad man kan hitta på Ivön. Den är baserad på mina egna fynd.

Filip Lindgren ska dessutom berätta om de geologiska fyndigheternas betydelse för Bromölla och inte minst för Iföverken. En arbetsplats där hans morfars far var verkmästare.

– Hade vi inte haft de geologiska fyndigheterna tror jag inte att det funnits något Ifö. På Ivön hade man nära till råvaran och det var relativt enkelt att frakta, säger han.

Fossiljakten hålls på söndag den 29 maj. Samling på Kvantums parkering klockan 10.00.

Roger Bing

På programmet a

29 maj:Fossiljakt på Ivö klack.

19 juni:Florans dag vid Brantahalla.

11 september:Svamp på Västanåberget.

Oktober:Öppet hus hos KFV på Ryssberget.

11 november:Kaskelot i sikte.

26 december:Annandagsvandring i Edenryd.

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.