Annons

Fotboll i centrum under Kulturhusens dag

Kulturhusens dag, ett europeiskt arrangemang med ett besökarantal på över 19 miljoner. I Näsum tog hembygdsföreningen och idrottsklubben emot intresserade.
Bromölla • Publicerad 7 september 2003
Familjen Stark gör ett besök i Bravastugan. Diskussionen om vem som var den sista personen som bodde i huset är het.
Familjen Stark gör ett besök i Bravastugan. Diskussionen om vem som var den sista personen som bodde i huset är het.Foto: 
Flaggan hissad på Kulturhusens dag. Torgils Svensson berättar att man hissar fanan utanför Bravastugan i Näsum en gång om året och det är just denna dag. Bilder: Bosse Nilsson
Flaggan hissad på Kulturhusens dag. Torgils Svensson berättar att man hissar fanan utanför Bravastugan i Näsum en gång om året och det är just denna dag. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Symbol som visar att här firas Kulturhusens dag.
Symbol som visar att här firas Kulturhusens dag.Foto: 

Kallt är väl och ta i, men nog svalkar snålblåsten trots att solen ler från en ljusblå himmel.

Flaggan vid Bravastugan i Näsum klappar i den tilltagande vinden. Flaggan, ett tecken på att det är en alldeles särskild dag i Näsum denna eftermiddag.

Annons

– Vi har bara flaggan hissad här en gång om året. Och det är denna dag, säger Torgils Svensson.

Dagen han talar om är Kulturhusens dag.

– Det brukar komma mycket folk. På eftermiddagen är det många som kommer till Godsmagasinet och dricker en kopp kaffe, säger Torgils Svensson som är ordförande i Näsums fornminnes- och hembygdsförening. En förening som tillsammans med 60-årsjubilerande Näsums Idrottsförening arrangerar Kulturhusens dag i Näsum.

Ett evenemang som anordnas på ett stort antal platser både i Sverige och runt om i Europa.

I Bromölla kommun är det i Näsum som man har tagit fasta på att dagens ska firas varje år. Det handlar inte om några stora utsvävningar med pukor och trumpeter, men väl en möjlighet för människor att samlas kring en fika.

Under Kulturhusens dag håller Näsums fornminnes- och hembygdsförening öppet både Bravastugan och Godsmagasinet. Torgils Svensson berättar att Bravastugan från början var placerad på andra sidan Ryssberget och att den från början kallades Fältahuset. Det sistnämnda namnet efter de som bodde i stugan. Inne i huset är det lite diskussion om vem som egentligen var den sista personen som bodde i Bravastugan. Torgils Svensson menar att Herman Fält var den siste boende, men Lilly och Henry Stark är av en annan åsikt.

– Ingeborg minns vi ju. Hon var skolstäderska och var ofta år vår affär som vi hade då, säger Lilly Stark.

Varje år på Kulturhusens dag arrangeras en utställning. I år är det 60-årsfirande Näsums IF som är i blickfånget. Den utställning som tidigare funnits på idrottsplatsen har för en dag flyttats till Godsmagasinet. Stig Karlsson från idrottsföreningen har gjort utställning och berättar entusiastiskt om den.

– Torsten Fischer är den första som gjorde mål för Näsum på Öllervallen, säger han och pekar på ett svartvit foto som avbildar en gänglig yngling.

Stig Karlsson visar en rad tidningsurklipp. Han är inte sen att nämna Gösta Nohlins namn. En fotbollsprofil som nyligen gick bort.

Annons

– Han har betytt mycket för fotbollen i Bromölla och Näsum, säger han och berättar att det hölls en tyst minut för Gösta Nohlin.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

FaktaKulturhusens Dag

Kulturhusens Dag är ett europeiskt arrangemang. Idén att en dag om året uppmärksamma en speciell kulturmiljö och bjuda in till gratis besök och guidning kommer från Europarådet.

Närmare 50 länder deltar och besökarantalet överstiger 19 miljoner. Riksantikvarieämbetet är huvudarrangör av Kulturhusens Dag i Sverige. Exempel på teman i Sverige från tidigare år är:

2002 Rum för religion

2001 Bostad och centrum - vårt moderna kulturarv

2000 Skolbyggnader

Annons

1999 Järnvägsmiljöer

1998 Stadens torg och husen kring detta

1997 Försvarsbyggnader genom tiderna

Källa: Riksantikvarieämbetet .

Näsum
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons