Från sociala medier till socialt pappersverktyg

Snart kommer motiv på Nymölla eller Näsum att pryda fikastunder runt om i landet. Instagrambilderna från Nymölla fick en skjuts in i verkligenheten genom att bli tryckta på servetter.
Bromölla • Publicerad 16 augusti 2014
Motiven på servetterna är från olika platser i bland annat Näsum och Nymölla.
Motiven på servetterna är från olika platser i bland annat Näsum och Nymölla.Foto: Foto: Lasse Ottosson
Från media till papper. Anna Ingesdotter och Satu Anttila har gjort servetter med Satus Instagrambilder på.
Från media till papper. Anna Ingesdotter och Satu Anttila har gjort servetter med Satus Instagrambilder på.Foto: Foto: Lasse Ottosson

Anna Ingesdotter som driver Anna O Anna Reklam har i designat servetter åt Gillekakor, som hon också gör marknadsföring för. Efter att någon på sociala medier hade klagat på att Gilles chokladklädda kakor var för kladdiga kom hon på idéen att göra servetter som kunde medfölja kakorna.

Så uppstod också idéen om att trycka Satu Anttilas Instagrambilder på servetter. Motiven på de fyra bilderna som pryder servetterna är från bland annat Näsum och Nymölla.

– Jag tycker att de mesta är gjort i servettdesignsvärlden och ville komma på något nytt. Jag följer Satu på Instagram och tycker att hon tar fantastiska bilder, säger Anna.

Satu Anttila, eller Worninleatherjacket, som hon heter på Instagram, har lagt upp runt 1 000 bilder. Bilderna som pryder servetterna är från vardagens goda stunder, som det också står på servetterna.

– När jag varit ute och tagit bilder så har jag inte kunnat föreställa mig att de en dag skulle hamna på en servett som skulle spridas i hela landet, säger Satu och ler.

Natur vanligt motiv

Att Satu har jobbat inom parkförvaltningen och är utbildad trädgårdsmästare märks när man stiger in i hennes lummiga trädgård.

– Jag har ett naturligt intresse för natur och växter, det är de vanligaste motiven på mina bilder, säger Satu. Hon berättar att hon också tycker om att fotografera Nymölla skorstenar.

När Anna skulle hitta någon som skulle trycka servetterna ville hon hitta ett företag i Sverige som kunde göra det. Det visade sig att en dam som var 82 år gammal, utan någon som helst tanke på att pensionera sig, i Stockholm hade ett tryckeri som gjorde servetter.

– Det var en fantastisk upplevelse, det var som att tiden stått stilla där, säger Anna.

Som små konstverk

Det roliga med Instagram är att det är så lätt tillgängligt, berättar Satu. När hon var yngre fotograferade hon mycket och nu har hon kunnat återknyta till det intresset.

– Det blir som små konstverk och mobilen har man tillhands nästan hela tiden. För mig är att ta bilder ett uttryck, jag gör det i stället för att måla.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Cecilia Uddenfeldt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.