Annons

Friluftsgudstjänst inomhus

Man hade inte vädergudarna med sig då det i söndags hölls friluftsgudstjänst ute på Humletorkan. Strilande regn och snålblåst tvingade församlingsbor och präst att hålla sig inomhus.
Bromölla • Publicerad 13 augusti 2001

–  Men vi har ju tur i oturen att vi kan sitta här inne under tak på Humletorkan. Och viktigast är ju att vi har prästen skrattar Karin Sallroth som är gudstjänstvärd för dagen, apropå det regniga vädret. Det är tradition att Näsums församling brukar ordna friluftsgudstjänster på sommaren. Gudstjänsten på Humletorkan är den fjärde och sista för i år. Tidigare i sommar har gudstjänst hållts på Västra kyrkogården och på en äng i Blistorp och senast i en underbart vacker privat trädgård berättar Karin Sallroth. För att nå ut till alla församlingsbor försöker vi sprida ut oss lite i omgivningarna. Det är viktigt att kyrkan når ut till människorna. Vi brukar ha kaffekorg med oss och sitta ute i gröngräset, men här på Humletorkan passar vi på att njuta av deras goda kaffe samtidigt. Annars är det första gången det är dåligt väder här, det brukar alltid vara sol på Humletorkan och då sitter vi på deras uteservering berättar Karin Sallroth. Runt ett femtiotal församlingsbor har letat sig till friluftsgudstjänsten som leds av prästen Lennart Frejborn, sommarvikarierande präst i Näsums församling. Även en del turister tittar in ibland, det är som regel alltid några nya ansikten varje gång säger Karin Sallroth. Tyvärr saknas här ju ungdomar ler hon. Församlingsbon Maj Blissing från Västanå brukar besöka friluftsgudstjänsterna på sommaren. – Det är fint att vara ute i Guds natur, det är avstressande säger hon. Dessutom känner vi församlingsbor varandra och vi uppskattar att lyssna till vår fina kantor, Jennifer Rydquist. Hon brukar alltid ta med sig gitarr när vi är ute och det är jättetrevligt. Gudstjänsten inledde man passande nog med sommarpsalmen ”I denna ljuva sommartid”. För det är ju trots allt sommar som prästen Lennart Frejborn påpekade. Även om regnet strilar ner utanför fönstret. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Louise Lindgreen 044-185500
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons