Frukostar ska inspirera andra kvinnor

Överens om att behövdes ett forum där kvinnor kan träffas och inspirera varandra tog Barbro Ahlner, Åsa Gripner Båvmark och Birute Slapokas Ljungberg förra året initiativet att starta upp de nedlagda kvinnofrukostarna. Nu fortsätter de med en ny termin och hoppas kunna nå en bredare publik.
Bromölla • Publicerad 18 januari 2011
Birute Slapokas Ljungberg hoppas kunna bilda en förening som håller i föreläsningarna.
Birute Slapokas Ljungberg hoppas kunna bilda en förening som håller i föreläsningarna.Foto: 
Första året med kvinnofrukostar gick bra. Nu tar Åsa Gripner Båvmark, Barbro Ahlner och Birute Slapokas Ljungberg i 3qvinnor nya tag och fortsätter med en ny termin. Första föreläsare ut är Lena Grollmuss som den 19 februari håller föredrag på temat "Kvinnor som berör och berörs".
Första året med kvinnofrukostar gick bra. Nu tar Åsa Gripner Båvmark, Barbro Ahlner och Birute Slapokas Ljungberg i 3qvinnor nya tag och fortsätter med en ny termin. Första föreläsare ut är Lena Grollmuss som den 19 februari håller föredrag på temat "Kvinnor som berör och berörs".Foto: 

– Frukostarna hade pågått i tio år. Oberoende av varandra anmälde vi oss till att starta dem igen. Vi kände att det behövdes göra något snart innan konceptet glömdes bort, säger Barbro Ahlner.

Men konceptet hade inte glömts bort. Publiken har kommit till frukostföreläsningarna i matsalen på Dalaskolan Norra under det gångna året.

Vissa har varit mer välbesökta än andra men överlag är initiativtagarna som kallar sig för 3qvinnor nöjda.

Problemet är nu bara att det ofta är samma personer som hittar dit.

– Att få inspiration och bli peppad av andra är något som alla behöver. Dessutom är det ett socialt forum, säger Åsa Gripner Båvmark.

Därför hoppas de detta året kunna locka till sig andra grupper som till exempel kvinnor under 30, kvinnor med ursprung i andra kulturer och kvinnor utanför Bromölla kommun.

Det genom att försöka att inte bara ha föreläsare med anknytning till Bromölla.

– Men det är inte helt lätt för oss att ta hit mer kända föreläsare eftersom vi inte har någon ekonomisk buffert, säger Birute Slapokas Ljungberg som också hoppas att de ska kunna bilda en förening som håller i föreläsningarna vilket de inte är i dag.

Först ut denna termin är Lena Grollmuss den 19 februari som håller föredrag på temat "Kvinnor som berör och berörs".

– Hon har bland annat arbetat som lärare i Bromölla innan hon sedan varit lärare för internerna på fängelset i Vä och som lärare i Kina, säger Åsa Gripner Båvmark.

Jenny Persson044-18 56 83jenny.persson@kristianstadsbladet.se
Jenny Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.