Furulundsskolan näst bäst i landet

SÖLVESBORG. Furulundsskolan slår knockout på sina konkurrenter. Skolan får näst högst poäng av alla gymnasieskolor i landet, när det gäller att ta hand om sina elever. – Onekligen en fjäder i hatten, myser Bengt Johnsson, ordförande i Bromölla-Sölvesborgs gymnasieförbund.
Bromölla • Publicerad 1 juni 2001

Regeringen har tillsatt en fristående grupp som gör egna mätningar på den svenska välfärden. ESO (Expertgruppen för Studier i Offentlig ekonomi) har nu tagit sig an skolan. Men här räknas inte eliten eller vilken skola eleverna får högst medelbetyg i. Istället tittar man på hur skolan lyckats utifrån de förutsättningar man haft när eleverna kom in på sitt program.

– Det är lite krångligt att förklara, men man använder ett engelskt system för att se vilka skolor som ser till alla sina elever. Vilka som lyckas höja betygen tvärsöver, försöker förbundschef Lars Ericsson förklara. ESO har satt upp tio olika mätpunkter. Visst, genomsnittsbetygen finns med och där ligger Furulundsskolan ungefär på riksgenomsnittet. Men när det handlar om ”skolans bidrag till medelbetyget”, alltså hur mycket skolan jobbat med eleverna för att de ska få bättre betyg, där är Furulundsskolan i en klass för sig. Med 3,2 poäng är de överlägset bäst i såväl Skåne som Blekinge. Nästan hälften av de skånska gymnasierna hade till och med minus.

– Detta är ingen slump, säger Lars Ericsson bestämt.

– Vi har länge haft en medveten politik och lärarna har varit med hela vägen.

Till exempel är Furulundsskolan en av få gymnasieskolor som erbjuder en specialpedagog som stöd. Skolan har också inrättat en preparandkurs för de elever som inte är behöriga, men som ändå tas in. Den har med all sannolikhet bidragit till skolans höga poäng.

– Vi öronmärkte tidigt pengar till olika stödinsatser till elever med låga betyg, säger Bengt Johnsson.

Han misstänker att skolans satsning på yrkesprogrammen också har hjälpt till. Furulundsskolans industriprogramselever har till exempel ovanligt höga betyg i kärnämnena, eftersom samarbetet med lokala företag har fått dem att se sambandet mellan teori och praktik på ett enklare sätt. Ett sätt att mäta har varit att dela in eleverna i olika grupper, beroende på vilket medelbetyg de hade när de kom in på sina program. Bland de elever som hade under 2,25 i medel enligt det gamla betygssystemet hade 77 procent på Furulundsskolan betyget Godkänd eller mer när de slutade på gymnasiet. Att jämföra med Österängsskolans 53 procent i Kristianstad och Hässleholms tekniska skola där bara 26 procent klarade det.

Andelen som klarar grundläggande behörighet till högskolan ligger dock bara på 84 procent i Sölvesborg, mot 96 procent på både Milner- och Österängskolorna i Kristianstad. Men ESO har valt att se till elevernas framsteg istället för betyg.

– Klart att vi är stolta, Furulundsskolan är en bra skola där vi sätter kunskap högt, säger Lars Ericsson.

Med bara en poäng till landets bästa skola, SKF: s tekniska gymnasium i Göteborg, kan han med rätta vara stolt. Kritikerna kan säga att Furulunds fyra högstadieskolor kanske sätter för låga betyg, då är det ju ingen konst att höja sig på gymnasiet. Men det tillbakavisar Bengt Johnsson bestämt.

– Revisorerna i Bromölla kollade betygssättningen för bara ett par år sedan och då var allt bra. Samma kontroll har gjorts i Sölvesborg tidigare och inga sådana skillnader har upptäckts, säger han.

Han visste att Furulundsskolan höll sig väl framme vad gäller stöd till eleverna, men att man skulle vara näst bäst i landet kunde han inte ens drömma om.

– Det är onekligen en fjäder i hatten och ett bevis på att vi gjort ett bra jobb, säger han med ett nöjt skratt.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

Fotnot:

Här är poängen för gymnasieskolorna

i Kristianstadsbladets spridningsområde:

Furulundsskolan, Sölvesborg, 134

Nordenbergsskolan, Olofström, 120

Hässleholms tekniska skola, 108

Naturbruksgymnasiet, Osby, 108

Milnerskolan, Kristianstad, 107

Linnéskolan, Hässleholm, 105

Söderportskolan, Kristianstad, 104

Österängskolan, Kristianstad, 10.

Ekbackeskolans gymnasium, Osby, 99

Wendesskolan, Kristianstad, 93

Jacobsskolan, Hässleholm, 76

Christian IV: s skola, Kristianstad, 64

Bäst i landet är SKF: s tekniska gymnasium i Göteborg

som fick 135 poäng.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.