Fyra lärartjänster ska bort 2006

Fyra lärartjänster ska bort i Bromölla nästa år. Det är en av åtgärderna i barn- och utbildningsnämndens budgetförslag inför 2006.
Bromölla • Publicerad 9 maj 2005

– Det är en minskning av antalet elever i kommunen och därför minskar vi antalet lärartjänster i grundskolan, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Kjell Olofsson (s).

Åtgärden är ett av förslagen i barn- och utbildningsnämndens planering inför budgeten 2006. Genom att minska antalet lärare genomför nämnden en besparing på 650000 kronor.

– Ambitionen är att vi ska klara det med naturlig avgång, säger Kjell Olofsson. Vi får inte dra ned på antalet tjänster för mycket i förhållande till elevminskningen. Då blir lärartätheten mindre och det innebär att vi förlorar Wärnerssonpengarna och vi vill inte tappa statsbidraget. Budgetförslaget inför nästa år innehåller också ökningar av vissa utgiftsposter. Barn- och utbildningsnämnden har önskemål om att 124,8 miljoner från kommunens ekonomi ska tillfalla nämndens verksamhet. Det är en ökning med 1,8 miljoner kronor i jämförelse med i år. Ett exempel på en satsning är att en specialpedagog inom förskolan ska anställas av kommunen under en tidsperiod på fyra år och till en kostnad av 360000 kronor per år.

"Förskoleverksamheten har förändrats till en tydligare inriktning mot pedagogisk och social utveckling av barnen", är nämndens motivering till satsningen.

En annan utgiftsökning är utbyggnaden av förskolan. Under 2005 och 2006 öppnas tre nya förskoleavdelningar i kommunen. Huvuddelen av satsningen finansieras av statsbidrag men kostnaden för kommunen blir 830000 kronor under nästa år.

200000 kronor ska satsas på att utveckla undervisningen i matematik och naturvetenskap. Nämndens ledamöter konstaterar att intresset för dessa ämnen är lågt och pengarna ska användas till besök på Kreativum i Karlshamn och inköp av naturvetenskapliga experimentsatser.

220000 kronor ur nämndens budget nästa år kommer att betalas i ökning av avgiften till Gymnasieförbundet Bromölla-Sölvesborg. Förbundet har fått högre kostnader för elever som väljer att studera ett utbildningsprogram i andra orter och utgiftsökningen finansieras av gymnasieförbundets medlemskommuner. En höjning av de offentliga utgifterna kommer också nämndens politiker till del. 100000 kronor ska satsas på politikernas tillsynsuppdrag.

Jerker Hagman

0456 - 29 000

jerker.hagman@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.