Fyra personer åtalas för ekonomisk brottslighet

Bromölla • Publicerad 10 maj 2005

Fyra personer från Sölvesborg, Karlshamn och Rydsgård åtalas i Blekinge tingsrätt misstänkta för en rad ekonomisk brottslighet. Det rör sig bland annat om bokföringsbrott, skattebrott samt medhjälp till dessa och falskt intygande.

De åtalade är en 49-årig man hemmahörande i Sölvesborgs kommun, en 75-årig man från Rydsgård samt en 42-årig man och en 40-årig kvinna båda från Karlshamns kommun. Brotten som de åtalas för inträffade under åren 2002 och 2003.

49-åringen och 75-åringen drev under denna tid ett företag med säte i Sölvesborgs kommun. Den ene av dem var faktisk företrädare för firman medan 75-åringen var formell företrädare. 2002 och 2003 struntade de i att bokföra affärshändelserna och bokförde dessutom "osanna" och "vilseledande" kostnadsfakturor på sammanlagt nästan 800 000 kronor.

De båda männen är dessutom misstänkta för att uppsåtligen ha lämnat in en skattedeklaration med oriktiga uppgifter. Detta har skett genom att ta upp ingående moms som var nästan 120 000 kronor för hög. Detta är rubricerat som grovt skattebrott.

Ett brott som finns med en gång till bland de punkter som 49-åringen är åtalat för. Han misstänks även för att lämnat in en självdeklaration där han inte tagit upp inkomster han haft från företaget. Det rör sig om nästan 600 000 kronor.

De två andra personerna åtalas för medhjälp till bokföringsbrott, medhjälp till skattebrott samt osant intygande. Detta har skett genom att de tillverkat fakturor som angav att företaget betalat en annan firma för utfört arbete. Kostnader som företaget aldrig haft. Roger Bing

Sölvesborg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.