Gammal kvarnmiljö får pris

Bromölla • Publicerad 2 maj 2005
Över fem månaders tid har arbetet tagit i anspråk. Igår började skovelhjulet åter att snurra. Bilder: Bosse Nilsson
Över fem månaders tid har arbetet tagit i anspråk. Igår började skovelhjulet åter att snurra. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Snickarna Viking Johansson och Bror Johansson har bistått Skräbeåns Mölleförening i arbetet.
Snickarna Viking Johansson och Bror Johansson har bistått Skräbeåns Mölleförening i arbetet.Foto: 
Materialet till det nya hjulet, som väger fyra ton, består av ek från Tjeckien, lärk från Ryssland och furu från Sverige.
Materialet till det nya hjulet, som väger fyra ton, består av ek från Tjeckien, lärk från Ryssland och furu från Sverige.Foto: 
Kraften från Skräbeåns forsande vatten driver kvarnen i Nymölla.
Kraften från Skräbeåns forsande vatten driver kvarnen i Nymölla.Foto: 

Sedan mitten av november har medlemmarna i Skräbeåns Mölleförening ägnat sig åt att bygga om skovelhjulet på Nymölla kvarn. I torsdags fogades den sista brädan fast på hjulet och igår började det åter snurra av kraften i Skräbeåns forsande vatten.

– Nu snurrar det för fullt. Vi har precis hällt på den första säden, säger Ingvar Haglund.

I november förra året rasade kvarnhjulet. Konstruktionen hade då hållit i över 70 år och virket var murket och mekaniken sliten. Medlemmarna i Skräbeåns Mölleförening påbörjade omedelbart efter raset arbetet med att byta ut hjulet.

– Det har varit ett heltidsjobb sedan dess. Vi fick leta mycket för att hitta material. Virket som behövs är av dimensioner som inte finns på sågverken. Kvarnaxeln är av fyra ekstockar. Hjulet är av rysk lärk från träd som är över 100 år gamla. Konstruktionen är sammanfogad av träplugg av fur, förklarar Sven-Erik Bengtsson.

Föreningen har fått pris för sitt arbete. Den utmärkelse Skräbeåns Mölleförening fått är Rotarys miljöpris. Prissumman är 2000 kronor och föreningen får ett diplom som intygar att medlemmarna, som är Ingvar Haglund, Sven-Erik Bengtsson, Eric Albertsen och Torsten Svenland, verkar för en god miljö.

– Det betyder att vi får ett erkännande av att vi sysslar med något meningsfullt. Det är imponerande att se en sådan här konstruktion i funktion. Det här är ett museum och det ska vara någonting som fungerar, säger Sven-Erik Bengtsson.

Kvarnens historia sträcker sig många hundra år tillbaka i tiden. Under tidig medeltid började bönderna som bodde runt Skräbeån att mala spannmål med hjälp av åns vattenkraft. Nymölla kvarn omnämns i skrift i en inventering som den danska kungen gjorde på 1600-talet. 1960 lades kvarnen ned och 1969 brandhärjades byggnaden.

Skräbeåns Mölleförening åtog sig mellan åren 1993 och 1995 uppgiften att renovera kvarnen. Nymölla kvarn är nu ett turistmål som lockar cirka 1000 besökare per år.

Fem ton vete, råg och durumvete omvandlas varje år till vetemjöl, grahamsmjöl, samsikt, rågsikt, rågmjöl och durumvetemjöl i kvarnen.

– Vårt mjöl har inga tillsatser, konserveringsmedel eller blekmedel, försäkrar Sven-Erik Bengtsson.

Han har under sju års tid varit engagerad i kvarnens skötsel. Han berättar vad det var som fick honom att börja ägna sig åt mjölnarens sysslor.

– Jag har möllare i släkten och jag ville ha något att pyssla med när jag blev pensionär, säger han.

I samband med att Nymölla bruk har öppet hus på torsdag ska även Nymölla kvarn vara öppen för allmänheten. Tidsplanen för konstruktionen av det nya skovelhjulet var att det skulle stå färdigt till dess.

Medlemmarna i Skräbeåns Mölleförening höll tidsplanen med några dygns marginal.

Jerker Hagman

0456-29 000

jerker.hagman

@kristianstadsbladet.se

NYMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.