Gemensam städnivå införs

En gemensam städnivå för både Bromölla och Sölvesborg är målet. En städnivå där kvaliteten är måttet och inte tiden. Städning som uppfyller kraven på fastighetsunderhåll.
Bromölla • Publicerad 26 mars 2008

Hösten 2003 utkämpades striden om städfunktionen i Bromölla. Kommunen tog beslut om att lägga ut städ på entreprenad. Något som kritiserades av både oppositionspartier och facket. Det hela slutade dock med att städ blev kvar i egen regi. 2006 fick Bromölla och Sölvesborg en gemensam städorganisation inom kommunförbundet Sambos.

Det var i samband med detta som Sambos fick i uppdrag att ta fram en gemensam städnivå för verksamheterna i de båda medlemskommunerna. Undersökningar visade att olikheterna var större än likheterna.

- Det är väldigt olika städnivå på alla ställen. På det här sättet ska det bli en jämn standard, säger Åke Hammarstedt (s), ordförande i kommunstyrelsen. I en skrivelse konstaterar Sambos städchef, Jesper Hanborn, och förbundschef, Daniel Wäppling, att "dagens städnivåer varierar mellan enheter trots att man bedriver samma typ av verksamhet. Orsaken till dessa skillnader ligger långt tillbaka i tiden och går ofta inte att förklara." Med hjälp av att införa något man kallar basstädning ska Sambos komma till rätta med detta.

- Det handlar om att man håller kvaliteten och samtidigt att man följer kraven så att fastighetsunderhållet inte blir lidande, säger Åke Hammarstedt.

Förslaget från Sambos går ut på att kommunerna inför en vis basstädning för varje lokal som baseras på vilka krav verksamheten ställer samt krav för att underhåller inte blir eftersatt. Denna grundnivå får under understigas. Däremot ska det finnas möjlighet att beställa extra städning mot extra betalning. I skrivelsen påpekar Jesper Hanborn och Daniel Wäppling att det i dag fokuseras på antalet städtimmar när man mäter städkvalitet.

"Att ha varit på plats i en verksamhet i en timme är i sig inget mått på kvantitet varför detta system inte kan användas i diskussioner om städkvalitet", skriver de.

De påpekar samtidigt att det totala antalet städtimmar i de båda kommunerna är mycket nära förslaget för basstädning. Därför finns det inga planer på omorganisation eller personalförändringar.

Direktiven från kommunerna är att dagens kvalitetsnivåer inte ska underskridas.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.