Annons

Goda grannar bryr sig om varandra

BROMÖLLA. Goda Grannar är grannsamverkansprojektet som består. Och förutom att de håller koll på tjuvar har grannarna börjat lära känna varandra bättre.
Bromölla • Publicerad 26 januari 2001

För tio månader sedan bildade de boende i området omkring Odengatan, Dalagatan och norra delen av Torsgatan föreningen Goda Grannar.

–Det har blivit så mycket mer än bara grannsamverkan. Det har lett till mycket bättre gemenskap, säger Håkan Andersson som var en av initiativtagarna och fortsätter:

Annons

–Tidigare kanske man inte ens visste att man bodde på samma gata trots att man kände varandra.

Men genom Goda Grannar har de blivit just goda grannar och bryr sig om varandra. I somras hade de en stor kvartersfest och en ny fest är redan bokad för kommande sommar.

–Trots att kvarteret är 25 år gammalt har det aldrig funnits något liknande tidigare, säger Håkan Andersson.

Tanken på att bilda grannsamverkan hade funnits under en längre tid. Kvarteret drabbades av några villa- och bilinbrott och så tog Håkan Andersson och en annan granne tag i det hela.

Numera håller grannarna koll på bilar som inte verkar höra hemma i kvarteret och skriver upp registreringsnummer.

–Och det är okej att fråga. Om någon till exempel plockar ut möbler från ett hus får man fråga vad som pågår.

Trots den ökade kontrollen drabbades området av två inbrott i samband med inbrottsräden strax innan jul. Under en och samma fredagseftermiddag fick nio hus i Bromölla besök av objudna gäster.

–Det gick inte att förhindra. De gick in från baksidan och det var beckmörkt ute. Vid det ena huset slog de sönder en fönsterruta med en sten men det var ingen som hörde, berättar Håkan Andersson.

Dagen efter inbrotten var han ute och la lappar i brevlådorna med information om vad som hänt och besökte dem som haft inbrott.

Till skillnad från många andra grannsamverkansprojekt har det här inte runnit ut i sanden. I förra veckan var de på genomgång hos polisen om hur det fungerar. Snart är det dags för årsmöte och då ska de bjuda in personer som säljer lås, larm och kassaskåp.

Annons

–Vi lägger ner mycket tid men har samtidigt fått uppskattning. Och alla är positiva till det här, säger Håkan Andersson.

pernilla.fagerstrom

@kristianstadsbladet.se

Av Pernilla Fagerström 0456-29 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons