Grödbygården får tummen upp

Tidigare har länsstyrelsen haft synpunkter på journalhanteringen och kontrollen av de som anställs på Grödbygården. Efter en inspektion av socialförvaltningen visar att dessa brister åtgärdas. Däremot efterfrågas rutiner för lex Sarah.
Bromölla • Publicerad 14 april 2009

I mitten av februari gjorde Åsa Jidebom, enhetschef på individ- och familjeomsorgen, och en socialsekreterare ett tillsynsbesök på Grödbygården. Socialstyrelsens föreskrifter säger att tillsyn av privata verksamheter bör göras en gång om året och syftet är att kontrollera att verksamheten uppfyller de krav som ställs.

Tidigare granskningar av både kommun och länsstyrelse har funnit att journalsystemet inte fungerat till fullo.

Detta är något som man håller på att jobba med och under våren tas ett nytt system i bruk. I juni 2008 riktats kritik mot Grödbygården för bristande kontroll i belastningsregistret av de som anställs. Åsa Jidebom konstateras att detta nu är åtgärdat.

Däremot saknas rutiner för anmälningar enligt lex Sarah, "men är något de kommer att ta tag i", skriver enhetschefen i sin rapport. Hon konstaterar att Grödbygården "har en väl strukturrad verksamhet med stor personaltäthet". Socialnämnden beslutade att rapporten läggs till handlingarna och skickas till länsstyrelsen för kännedom.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.