Gualövsågen område för företag

Viking Timber har sålt området kring Gualövsågen för åtta miljoner kronor. Det är systerbolaget Andsjö Fastighets AB som tagit över fastigheten och förhoppningen är att företaget ska hyra ut mark och lokaler till andra firmor.
Bromölla • Publicerad 18 januari 2011
Fastighetsbolag har tagit över Gualövsågen och vill hyra ut till företag.
Fastighetsbolag har tagit över Gualövsågen och vill hyra ut till företag.Foto: 

I januari 2009 kom beskedet att Viking Timber skulle lägga ned Gualövsågen.

På sommaren det året var den sista stocken sågad och 14 anställda hade förlorat sina jobb.

Sedan dess har fabriksområdet bara fungerat som upplag för stockar och det har varit öde på fastigheten. Nu kan det bli ändring på det.

Fastigheten där Gualövsågen ligger har nämligen sålts.

Enligt lagfarten har Andsjö Fastighets AB köpt den och köpeskillingen är på åtta miljoner kronor. Men det visar sig vara en intern affär.

– Vi har bara flyttat över den till ett fastighetsbolag inom koncernen, säger George Persson.

George Persson är koncernchef på AB Andersson & Sjöberg. Ett företag som grundades i slutet av 1800-talet och som en gång i tiden var ett av Sveriges ledande exportörer av trävaror.

I dag fungerar det som moderbolag i en koncern där fem dotterbolag ingår. Två av dessa är Viking Timber och Andsjö Fastighets AB.

– Andsjö Fastighetsbolag driver i huvudsak fastigheter för egna ändamål. Vi har fastigheter i Göteborg, Malmö och Vaggeryd.

Men i Gualöv är tanken mer än att förvalta en egen fastighet.

Förhoppningen från Andsjö Fastighets AB är att omvandla det gamla sågverksområdet till industriområde där företag ska kunna etablera sig.

– Vi ska successivt försöka hyra ut anläggningen till lämpliga ändamål, säger George Persson.

Vill ni locka dit företag överhuvudtaget, eller måste det vara en såg?

– Nä, sågtiden är förbi. Utan avsikten är att vi ska hyra ut mark och fastigheter till lämpliga hyresgäster och för lämpliga ändamål, säger George Persson.

Fastighetsområdet det rör sig om är på totalt 150 000 kvadratmeter.

Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.