Hala golv är inte hala

Golven i träslöjdsalarna på Tunnbyskolan har hala golv. Mätningar visar dock att halksäkerheten uppnår en acceptabel nivå. Därför bytts golven inte ut.
Bromölla • Publicerad 21 maj 2005

"Under ett antal år har konstaterats att golven i träslöjdsalarna på Tunnbyskolan är hala och utgör därmed en arbetsmiljörisk för elever och personal". Det skriver Bengt-Arne Lennartsson, som är förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Bromölla i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Där klargör han att varken han eller rektor Sven Håkansson kan garantera en säker arbetsmiljö i lokalerna.

– Det har pågått diskussioner om detta sedan 2001 då mattorna i slöjdsalarna byttes. Man har påtalat att golven är hala och att det finns risk att halka in i maskiner, sa kommunstyrelsens ordförande Åke Hammarstedt (s) efter att frågan togs upp i kommunstyrelsens arbetsutskott i april. Sedan dess har en mätning av hur halt golvet är gjorts och en kostnadsberäkning på vad det skulle kosta att byta golv har tagits fram.

Därefter skulle kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till om vilka åtgärder som ska vidtas.

Resultatet blir att man föreslår att arbetsmiljöansvaret åter bollas över till förvaltningschefen och rektorn. Detta trots att de uttrycker att de inte kan garantera en säker arbetsmiljö.

– Skulle de uppleva att de inte kan ta det får de komma tillbaka igen, säger Bo Johansson kommunsekreterare på Bromölla kommun.

Några nya golv blir det däremot inte tal om. Detta trots att både personal och elever upplever dessa som en arbetsmiljörisk.

De mätningar som har gjorts, dels den 25 april 2004 och dels den 29 april 2005, visar att halksäkerheten är acceptabel. Dessa mätningar är gjorda då golven är rengjorda.

– Slutsatsen är att det rent tekniskt är goda värden, säger Bo Johansson. INPA AB från Höör skriver i sin rapport att "uppmätta värden tyder på halksäkra golv. Om golv under pågående verksamhet anses hala beror detta på förekomst av smuts och föroreningar." Arbetsmiljöingenjör Folke Lindgren påpekar att man bör se över de allmänna städrutinerna samt undersöka val av rengöringsmedel för att förbättra halksäkerheten.

"Med nuvarande kunskap och resultat ser jag ingen direkt anledning att byta golvbeläggning", skriver han i ett utlåtande.

Han påpekar även att en trögare golvyta skulle kunna medföra en ökad belastning för städpersonalen med belastningsskador som följd.

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing@kristianstadsbladet.se

BROMÖLLA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.