Hallå där Britt Nöbbelin

Bromölla • Publicerad 9 augusti 2004

… Britt Nöbbelin, ordförande i Ivetofta hembygdsförening. Nu är det dags för byavandringar igen?

– Ja, det är för tredje året. I år ska vi under fyra torsdagar vandra genom Grödby, Gualöv, Allarp och Krogstorp, med start den 12 augusti.

Varför gör ni det här arrangemanget?

– Bygden genomgår stora förändringar genom tiden. Gärdsgårdar rivs, byggnader förfaller. Nya hus byggs på gamla tomter. Vi vill lyfta fram hur det såg ut för 50-100 år sedan.

Hur lyckas ni med det?

– Vi får hjälp av människor som bott på platserna, eller som forskat kring dem. I Grödby är det Agne och Ruth Åkesson som guidar oss genom "Byagadan". I Gualöv visar oss först Lennart Olsson kyrkan och kyrkogården, innan vi tar en tur i gamla Gualöv med hjälp av bland andra Stig Allan Andersson.

Hur är det med jätten i Allarp?

– Nils Gabrielsson har lovat att berätta om bygden kring Allarp, även om jätten Alles grav. Till sin hjälp har han Magnus Idelius som äger Bromöllas äldsta bevarade bostadshus. Sista vandringen går genom Krogstorp där Doris Nilsson, Ingvar Larsson och Karl-Erik Ohlsson ska berätta barndomsminnen från byn.

Vilka kommer på byavandringarna?

– De flesta är lite äldre, men det finns en del yngre också. I fjol hade vi bortåt 150 personer under de vackra sommarkvällarna. Det hoppas vi på i år också!

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.