Hallå där Christer Wickander

Bromölla • Publicerad 23 februari 2008
Malin Wickander 566
Malin Wickander 566Foto: 

På lördag är det smygpremiär för fisket i Skräbeån. Berätta.

– Vi har något vi kallar för förpremiär eller smygpremiär som vi alltid har helgen innan 1 mars. Där har man fått förhandsboka, så på lördag är det fullt. 16 platser har vi då. Då kör vi från klockan 8 till klockan 17.

Vad är det ni fiskar då?

– Det är havsöring. Den gick upp i ån i höstas och den är på väg ut samtidigt som man har tur med det milda vädret så kan det faktiskt finnas lite nystigen fisk från havet. Men det är lite tidigt, den brukar komma i slutet av mars, början av april.

Var kommer havsöringen från nu?

– Den gick upp i höstas för att leka sedan övervintrar den i ån. Sedan backar den ut på våren för att gå ut i havet för att äta upp sig igen och sedan går den tillbaka till hösten igen.

Är den inte magra nu?

– Det är det som är så konstigt med Skräbeån att fisken oftast har väldigt bra kondition. En hel del av fisken går upp i Ivösjön på vintern och då äter den där. Det brukar vara fin fisk, men en hona som lekt är smal och det är ingenting att behålla. De släpper jag alltid tillbaka.

Var sker fisket?

– Det är en sträcka i Nymölla från bron ut till havet och sedan är det en sträcka i Bromölla från gamla E22 till den grävda kanalen.

Roger Bing

Fakta

Namn: Christer Wickander.

Aktuell: I Skräbeåns fiskevårdsförening som bildades 1952 och på lördag har smygpremiär för havsöringsfisket i Skräbeån. "Riktig" premiär är det den 1 mars.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.