Hallinvestering har överklagats

Beslutet att bygga en arrangemangshall överklagades direkt. De som överklagat begär att ärenden läggs på is tills det behandlats i rätten.
Bromölla • Publicerad 28 augusti 2014

Vid kommunfullmäktige i måndags bestämde majoriteten av politikerna att det ska byggas en arrangemangshall på Ivöstrandsområdet i Bromölla, eller rättare sagt att man godkände ”att Bromölla Fritidscenter tecknar avtal om byggnation av arrangemangshall”.

Innan beslutet ens hade hunnit kallna fick förvaltningsrätten i Malmö in ett överklagande.

”I väntan på det justerade protokollet från gårdagens kommunfullmäktige vill vi ändock redan nu uppmärksamma såväl förvaltningsrätt som Bromölla kommun att vi på skäliga grunder vill få frågan laglighetsprövad”, står det i överklagandet.

De är två Bromöllabor, båda politiskt aktiva, som skrivit under överklagandet. De påpekar att orsakerna till att de vill att beslutet ska laglighetsprövas skickas in senare.

Den sak som rätten först ska ta ställning till är de överklagandes begäran att frysa beslutet, inhibera, tills förvaltningsrätten tagit beslut i frågan. Detta gör att frågan har bollats direkt till Bromölla kommun.

– Förvaltningsrätten ringde mig för några minuter sedan. Jag sa att vi inte har något protokoll än. De bad om ett anslagsbevis och det kommer jag att skicka iväg i kväll (läs i går kväll), säger Bo Johansson, kommunjurist på Bromölla kommun.

I maj hölls en folkomröstning om huruvida hallen ska byggas eller inte. Ungefär varannan röstberättigad Bromöllabo valde att rösta och ja-sidan fick en knapp majoritet. Flera kommunala beslut som rör hallen har överklagats den senaste tiden. Men det finns ju två sidor av myntet och en del kommuninvånare börjar bli trötta på alla turerna i rätten.

– Det här håller ju på att bli en parodi. Har de ingen respekt för folkomröstningen, säger en Bromöllabo som är engagerad i frågan.

Frågan om en kommunal borgen till Bromölla Fritidscenter på 90 miljoner kronor för investeringen i hallen hänger i luften. Den frågan återremitterades i fullmäktige och ska utredas mer.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Roger Bing
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.