Hanöhus håller öppet tillsvidare
Bara ett par dagar efter att krögarparet Lundmark lämnat in en konkursansökan för Hanöhus, kommer beskedet att Norje motell inte längre klarar betalningarna. Med skulder på 4,3 miljoner kronor tvingas ägaren begära företaget i konkurs. Ända sedan nuvarande ägaren tog över Norje motell 1998 har lönsamheten låtit vänta på sig. Både leverantörer och kronofogden har vid ett flertal tillfällen velat försätta bolaget i konkurs men det har kunnat avvärjas. Tills i onsdags. Norje motell kommer att stängas och säljas efter inventering. De åtta anställda blir utan jobb. Ett liknande scenario målades först upp på Hanöhus som har femton anställda. Konkursförvaltaren stängde hotellet med omedelbar verkan för att inte dra på konkursboet större skulder än de som redan fanns.
Men ägaren Tonnie Rittstam vill inte stänga. Istället har han gett personalen order om att fortsätta driva hotellet och ta emot gäster.
– Vi fortsätter mer eller mindre som vanligt, bekräftar receptionist Lina Friberg och berättar att beläggningen för januari och februari ser ovanligt bra ut.
Danskvällarna är dock inställda tills vidare.
Eftersom Rittstam äger merparten av inventarierna, även glas och porslin, var det inget problem att öppna på nytt strax efter att konkursförvaltaren stängt hotellanläggningen. Detta innebär att de anställda tills vidare har kvar sina jobb. Samtidigt meddelas att de är upprörda över krögarparets antydningar att inkompetent personal skulle vara en av orsakerna till konkursen.
– Ledningen har brustit i planeringen, hävdar de i ett uttalande.
– Det kunde hanterats bättre, kommenterar Lina Friberg. Enligt personalen har de vid ett flertal tillfällen påtalat för ledningen att vissa förändringar var nödvändiga för bolagets fortsatta existens.
– Tyvärr har våra synpunkter inte hörsammats.
Personalen är övertygad om att Hanöhus lätt kunde få lönsamhet om ledningen bara profilerat och planerat bättre. Bland annat har man stått utan eldningsolja vid flera tillfällen, något som personalen menar kunde undvikits med bättre planering.
– Att det dåliga resultatet delvis skulle bero på svårigheten att rekrytera professionell arbetskraft i området anser vi vara svårt för ledningen att bedöma, med tanke på den lilla tid ledningen överhuvudtaget vistats på vår arbetsplats, säger personalen.
Huruvida det redan finns krafter som är villiga att ta över Hanöhus är oklart.
– Vi har inte hört något än i alla fall, säger Lina Friberg.
asa.carlsson@kristianstadsbladet.se