Annons

Hanöhus har begärts i konkurs

SÖLVESBORG.Så har återigen hotell- och konferensanläggningen Hanöhus begärts i konkurs. – Företaget är på obestånd, meddelar vd Inger Lundmark. Bland annat anklagar hon fastighetsägaren för del i det inträffade.
Bromölla • Publicerad 16 januari 2001

På Listerlandet har man tappat räkningen för hur många gånger det anrika nöjeshotellet gått i konkurs. Men de senaste årens uppfräschning av anläggningen verkar inte ha hjälpt. Igår lämnades en konkursansökan in av vd Inger Lundmark. Hon driver anläggningen tillsammans med maken Jan och det är alltså på egen begäran som konkursen sker.

Det var bara några månader sedan paret stolt kunde berätta att Hanöhus gått med i kedjan Best Western. Anledningen till konkursen är att Hanöhus Hotell och Restaurang AB är på obestånd. Enligt den preliminära balansrapporten räknar man med att gå med en förlust på nära två miljoner kronor. Ingrid Lundmark räknar upp orsaker som en dålig sommar och svårigheter att hitta professionell arbetskraft, men det allvarligaste problemet för rörelsen har varit de undermåliga lokalerna.

Annons

– Vi har haft problem med värme, ventilation, och funktionen hos ett stort antal inventarier, berättar hon.

– En förutsättning för att kunna bedriva professionell verksamhet är ju att allt fungerar. Lundmarks har fört diskussioner med fastighetsägaren under hela arrendetiden, från 1 januari 2000, om fastighetens skick.

– Vissa saker har rättats till och vissa har vi själva åtgärdat och bekostat. Dock har en stor del av problemen kvarstått, meddelar de i ett pressmeddelande.

Sedan i höstas har man försökt lösa situationen med hjälp av advokat. I november försökte man göra en uppgörelse med fastighetsägaren, där paret Lundmark själva skulle skjuta till medel om fastighetsägaren såg till att fastigheter och inventarier försattes i fullgott skick och hyran därefter jämkades. Men man kom aldrig överens och därför tvingades bolaget i konkurs igår.

Verksamheten sysselsätter ett femtontal anställda. Hur det går med dem vill inte Inger Lundmark uttala sig om, trots att Hanöhus har ett gynnsamt bokningsläge inför 2001.

– Jag har inga ytterligare kommentarer i nuläget, sa hon igår eftermiddag.

Hanöhus inhyser också hotell- och restaurangprogrammet inom gymnasiet. För kommunens näringslivschef, Tord Andersson, är beskedet inte överraskande, men han beklagar det inträffade.

– Det är en stor och viktig konferensanläggning för kommunen.

Han hyste stor tilltro till Inger och Jan Lundmarks sätt att sköta hotellet och vill inte spekulera i orsakerna.

– Vi hoppas att man orkar ta nya tag, säger han.

Annons

Nu gäller det för fastighetsägaren att hitta nya arrendatorer eller att sälja. Kristianstadsbladet har försökt nå honom för en kommentar, men inte lyckats.

asa.carlsson

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons