Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här tar det stopp – tre orter blir utan Pågatåg i sommar

Från mitten av juni till mitten av augusti dras Pågatågstrafiken in på tre orter. Semesterperiod och lov för gymnasieelever minskar resandet. Planering pågår för att lösa hur tågen ska vända.
Hit men inte längre. Pågatågen kommer i sommar att vända tidigare.
Hit men inte längre. Pågatågen kommer i sommar att vända tidigare.
Foto: Johannes Lindén

Det är Blekingetrafiken som valt att avboka Pågatågstrafiken till Sölvesborg, Mörrum och Karlshamn från den 14 juni till den 15 augusti.

– Vi har Pågatågen som ett komplement till Öresundstågen i pendlingstider. Vi har inga stationer där inte Öresundstågen stannar. Med det läge vi har med pandemin och minskat resande ser vi att där vi kan dra ner på trafik där gör vi det. Vi vill inte dra ner på ställen där det kan uppstå trängsel, utan på ställen där vi har god kapacitet, säger Jakob Emander, tf trafikchef på Blekingetrafiken.

På vardagar rör det sig om åtta avgångar i varje riktning. Med semesterperioder och gymnasieskolorna stängda över sommaren ser Blekingetrafiken att resandet kommer att minska. Beslutet fattades av trafiknämnden och den avbeställda sommartrafiken innebär 1,5 miljoner kronor i minskade utgifter.

"Vi kör vår sträcka och har inte dragit in trafik. Sen kan det alltid bli justeringar, eftersom man ska få ihop vagnarna. En vagn som normalt sett försvinner iväg till Blekinge ska passa till någon som vänder tillbaka."

Arbetspendling och turismresande tror inte Jakob Emander kommer påverkas särskilt mycket av de indragna turerna.

– Den turen när det är mest resenärer är den som går 7.30 på morgonen. Det är i princip bara då mycket folk som reser. Eftermiddagsresandet är mer utspritt, säger Jakob Emander.

– Vi ser ett ökat turistresande men det är inte 7.30 från Sölvesborg till Kristianstad. Vi har väldigt mycket kapacitet på tågen.

Förra sommaren drog Skånetrafiken in turerna med Pågatåg från Kristianstad-Bromölla-Karlshamn, vilket fortsatte under hösten. Den här gången kommer dock tågen gå till både Fjälkinge och Bromölla, meddelar Skånetrafiken.

– Det här är ett samarbete där vi effektuerar vad de (Blekingetrafiken) vill. Vi är vana vid att planera om. Det får man respektera, säger Mats Ohlsson, senior verksamhetsutvecklare på Skånetrafiken.

Blekingetrafiken har avbeställt Pågatågstrafiken till Sölvesborg, Mörrum och Karlshamn från mitten av juni till mitten av augusti.
Blekingetrafiken har avbeställt Pågatågstrafiken till Sölvesborg, Mörrum och Karlshamn från mitten av juni till mitten av augusti.
Foto: Johannes Lindén

Tanken är att avgångarna i Skåne ska gå som tidigare, men en lösning måste till i och med att Pågatågen får ändstation Bromölla.

– Vi kör vår sträcka och har inte dragit in trafik. Sen kan det alltid bli justeringar, eftersom man ska få ihop vagnarna. En vagn som normalt sett försvinner iväg till Blekinge ska passa till någon som vänder tillbaka, säger Mats Ohlsson.

Planeringen för hur tågen ska vända pågår. Hänsyn måste tas till andra tåg på linjen som ska fram.

– De kan inte stå kvar i Bromölla och vänta, utan vi måste hitta ett annat sätt att vända vagnarna på. Normalt ska det inte påverka jättemycket.

Bromöllas kommunalråd Jenny Önnevik (S) har varit i kontakt med Skånetrafiken kring tågturerna i sommar.

– Det gäller att hålla koll på det, och hur sommartidtabellen påverkas, säger Jenny Önnevik.

Läs också:

Läs mer