Här var det tänt – nu kan konsten ses även på kvällen

På måndagen riktades den sista lampan in och därmed är i stort sett alla väggmålningar i Ifö Centers utomhusgalleri upplysta vid mörkrets infall. Lamporna tänds och släcks samtidigt med gatubelysningen.
Bromölla • Publicerad 13 maj 2020 • Uppdaterad 15 maj 2020
Nu kan Bromöllabor och besökare fascineras och skrämmas av skelettet av en T-rex även efter mörkrets inbrott. Ett verk signerat konstnären ROA.
Nu kan Bromöllabor och besökare fascineras och skrämmas av skelettet av en T-rex även efter mörkrets inbrott. Ett verk signerat konstnären ROA.Foto: Ifö Center

Ifö Center toppar Bromöllas 23 besöksmål på Tripadvisor, en webbplats för resenärer. Fram tills nu har dock de stora väggmålningarna på fabriksväggarna försvunnit i mörker så fort solen gått ner, vilket vintertid redan varit på eftermiddagen.

Nu har ett par befintliga belysningsstolpar flyttats, ett par tillkommit och tillsammans lyser de upp monumentalverken som finns på området.

Arbetet med att få ljuset på plats har varit en del av kulturcentrets projektet ”Identitet och närvaro” som inleddes i november 2018. Målet har varit att utforska möjligheter att arbeta digitalt och med ljus för att stärka och tydliggöra Ifö Centers identitet både i verkligheten och digitalt.

Projektet fick 270 000 kronor i utvecklingsbidrag av Region Skåne. Bland annat till arvode för en developer in residence, Luca Pulverenti, ljuskonstnär och professor vid universitet i Palermo.

Teresa Holmberg vid en av belysningsstolparna.
Teresa Holmberg vid en av belysningsstolparna.Foto: Mikael Persson

– Förutom arbetet med själva ljussättningen har det handlat mycket om kunskapsöverföring. Från Luca till oss. Kunskap som vi kommer att implementera efter hand och som inte syns utåt genast, säger verksamhetsansvarig Teresa Holmberg.

Till exempel handlar det om logotyper och QR-koder som när de skannas gör att man kommer till en speciell sida på nätet med bilder från skapandeprocessen, information om verket, information om konstnären med mera. Förhoppningen är att ha koderna på skyltar runt om befintligt gång- och cykelstråk som även sitter ihop med större leder som till exempel ”Smugglarrundan”

– Vi har tittat på att ha isolatorer som fundament till skyltarna för att knyta an till fabrikshistorian.

Så småningom kommer kulturcentret även att förses med en skylt med namnet Ifö Center.

Blir det någon ny utställning framöver?

– Corona gjorde att vi fick ställa in påskutställningen med Humleslingans konstnärsgille som skulle ha varit Ifö Center Konsthalls första i Lerlagret. Men den 11 juli är det vernissage för en ny utställning med audiovideoverk av Elin Maria Johansson, stipendiat på Ifö Center 2019, säger Teresa Holmberg.

bild 1/8
Utomhusbelysning IFÖ Center
Bild som visar hur mörka Ifö Centers fabriksfasader är när de inte är belysta.
Och skillnaden efter att de fått belysning.
Lamporna lyser upp imponerande mycket för att vara så små.
Utsikt över både Lerlagret och Malverket och målningarna på dess fasader.
Verk av Kim DeMÅne.
Utomhusbelysning IFÖ Center
Bild som visar hur mörka Ifö Centers fabriksfasader är när de inte är belysta.

Åsa BorglinSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.