Helmer Olssons arv ska bli klockspel

Bromölla kommun ärver en halv miljon kronor av före detta kommunalrådet Helmer Olsson. Tanken att det ska gå till ett klockspel i centrum.
Bromölla • Publicerad 24 december 2007

Under nästan 30 år var socialdemokraten Helmer Olsson kommunalråd i Bromölla. Nyligen avled han i en ålder av 94 år.

I det förre detta kommunalrådets testamente framgår det att Bromölla låg honom väldigt varmt om hjärtat. Kommunen får en halv miljon kronor av Helmer Olssons kvarlåtenskap.

– Det är naturligtvis smickrande att han tänkte på Bromölla, säger Bo Johansson, kommunjurist.

1955 tog Helmer Olsson över ordförandeklubban i kommunstyrelsen i Bromölla.

Under fyra decennier var han sedan kommunens starka man. Helmer Olsson saknade bröstarvingar och i sitt testamente, undertecknat 21 juli 2000, skriver han:

"Eftersom jag verkat som kommunal förtroendeman i Bromölla kommun under 47 år varav nästan 27 år som kommunstyrelsens ordförande utgår till kommunen ett belopp av 500 000 kronor."

Pengarna som Helmer Olsson testamenterar till Bromölla kommun är öronmärkta.

Det finns två alternativa förslag på hur summan ska användas. Alternativ ett handlar om att 500 000 kronor ska gå till ett klockspel som ska placeras i anslutning till Ifötorget och Kommunhuset eller eventuellt vid Ifös gamla laboratorium (i dag barn- och utbildningsförvaltning och socialkontor). "Skulle detta av tekniska skäl inte gå att realisera ska beloppet i stället avsätta till en fond, vars avkastning till 95 procent skall utdelas till personer eller föreningar, som arbetar inom ungdoms- eller hembygdsverksamhet", står det i testamentet.

Bromölla Rotaryklubb ärver 100000 kronor från Helmer Olssons kvarlåtenskap. Räntan av beloppet ska delas ut som stipendium varje år till någon person som utfört ett"engagerat arbete inom ungdoms-, idrotts- eller musikverksamhet inom kommunen."

Roger Bing

0456-29 000

roger.bing

@kristianstadsbladet.se

a Helmer Olsson

Helmer Olsson blev politisk engagerad när han 1938 valdes in till kommunfummäktige. Då var han den yngste de 20 ledamöterna i det som då var Ivetofta kommun.

1955 blev han kommunstyrelsen ordförande i Bromölla.

Helmer Olsson avled nyligen och en halv miljon kronor av hans kvarlåtenskap har testamnterats till Bromölla kommun.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.